Βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο-γέφυρα, αρχικού ύψους περί τα 24 δισ. ευρώ για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και για την παροχή ρευστότητας στην αγορά υλοποιεί η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουνίου, που ξεκινά ουσιαστικά το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μέχρι και το τέλος Ιουλίου, το κράτος θα καλύψει το 60% των εργοδοτικών εισφορών, με επιπλέον κόστος περίπου 190 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις που εξοικονομούσαν σε ετήσια βάση το 34% του μισθολογικού κόστους μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» πλέον θα έχουν όφελος γύρω στο 40%.
Έτσι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» γίνεται πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τον μισό χρόνο, αλλά θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους.
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται η επέκταση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών να συνεχιστεί και τον Αύγουστο και η επιδότηση των εισφορών να επεκταθεί και το φθινόπωρο. Το κόστος δεν είναι μικρό. Σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ, ενώ, για να καλυφθεί όλο το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο, θα απαιτηθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων κρίνονται απαραίτητες, καθώς αναλυτές και διεθνή οργανισμοί κάνουν λόγο για μεγάλο ποσοστό ανεργίας λόγω των νέων συνθηκών εργασίας που προέκυψαν από την έναρξη της περιόδου του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για 150.000-250.000 χαμένες θέσεις εργασίας και «λουκέτα» στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η ζημιά στην οικονομία, η κυβέρνηση την ενισχύει με επιπλέον βοήθεια για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η β΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με δύναμη πυρός 1,4 δισ. ευρώ, από την οποία αυτή τη φορά δεν θα αποκλειστούν οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους. Με δεδομένο ότι το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου στο «καυτό» δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των κρατικών δανείων θα ξεπεράσουν τις 110.000-120.000.
Υπενθυμίζεται ότι σε όσους πήραν ρευστότητα από την α΄ φάση, απλώς θα αφαιρεθεί αυτό το ποσό από το δάνειο που θα βγάλει ο αλγόριθμος της β΄ φάσης.
Αρχές Ιουλίου αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με το βασικό σενάριο να παραμένει «ψαλίδισμά» της από 30% ως 50%. Αν και η μείωση θα είναι οριζόντια, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εξαιρέσεις για «ειδικούς» κλάδους, όπου πιθανότατα η φετινή προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική.
Eurogroup: Στην ατζέντα της συνεδρίασης η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Η τρίτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευσή της. Στη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (16:30 ώρα Ελλάδας) μέσω βιντεοδιάσκεψης, το Eurogroup θα εξετάσει την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έδωσε στη δημοσιότητα στις 20 Μαΐου.
Η έκθεση της Κομισιόν διαπίστωνε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις». Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασιστεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση -με τους υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ- για να συζητήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας της.