Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν αυτό δεν ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση στις 31 Μαΐου εναντίον τουρκικού πλοίου που μετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους.

Ο Νταβούτογλου προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να δεχτεί τα πορίσματα της διεθνούς διερευνητικής επιτροπής. Διαφορετικά, προειδοποίησε, «οι σχέσεις θα διακοπούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν» είπε χαρακτηριστικά μέσα στο αεροσκάφος επιστρέφοντας χθες το βράδυ στην Άγκυρα από επίσκεψη στο Κιργιστάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει συγχώρεση για την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα τον Μάιο.

Αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις, ο Νταβούτογλου δεν απέρριψε, ωστόσο, μια επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η επιτροπή αυτή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη, αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία ζητεί έως σήμερα τη συγκρότηση μιας διεθνούς και ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής. Παράλληλα απαγόρευσε την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σε αντίδραση για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση.

Οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους για δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ αλλά είχε τονίσει πως δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση.

Η απάντηση του Ισραήλ

Το Ισραήλ από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη από την Άγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη για το ότι υπερασπίσθηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν τον δικαίωμα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν», εξήγησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης