Εν μέσω θύελλας κοινωνικών αντιδράσεων, μπαίνει σε τελική ευθεία αυτήν την εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, αναμένεται να ψηφιστεί.

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει σύνταξη στα 65 για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξίσωση θα γίνει εντός τριετίας με το όριο ηλικίας να ανεβαίνει στα 52 χρόνια το 2011, στα 55 το 2012 και στα 65 το 2013. Διατηρείται το δικαίωμα να αποχωρούν από την υπηρεσία τους με μειωμένη σύνταξη, όσοι θα είναι 60 ετών το 2013. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Επίσης επιμηκύνεται από δυο σε πέντε χρόνια ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Αλλαγές στις συντάξεις των ένστολων

Αύξηση της πραγματικής υπηρεσίας των ένστολων από ενάμιση σε έξι χρόνια προβλέπει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Η αύξηση θα αρχίσει το 2012 με την προσθήκη ενάμιση έτους και θα ολοκληρωθεί το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 40ετία, αλλά με όριο το 60ο έτος της ηλικίας, θα ισχύσει και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπάλληλοι της Βουλής

Οι όροι συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής είναι ίδιοι με αυτούς των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ειδική μεταχείριση των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως «η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου στη Βουλή, είναι σαφής: «Για τον υπολογισμό της σύνταξης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται από 01-01-2011 οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξής τους λαμβάνεται αυτός που προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης