Ζήσης Ψάλλας
Μια πρόσφατη ανασκόπηση βρήκε σαφή σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου κατάθλιψης.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα πολλών μελετών και βρήκαν ότι ακολουθώντας μια πιο υγιεινή, πλούσια σε φυτά, αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Από τις 41 μελέτες που εξετάστηκαν και περιέλαβαν 36.556 ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σχέση με άλλα άτομα.
Ακολουθώντας την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και προτιμώντας τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγνήσιο και πολυφαινόλες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε αλλαγές στη ροή του αίματος και στη φλεγμονή.
Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, που βρίσκονται συνήθως σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και το κρασί, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλο προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Υπάρχουν επίσης νέα στοιχεία σχετικά με τα μικρόβια στο έντερο σας, γνωστό ως μικροβίωμα. Αυτά τα μικρόβια διασπούν τα θρεπτικά συστατικά που τρώμε και δημιουργούν μόρια που μπορεί να είναι φλεγμονώδη ή να διεγείρουν τη νευρική δραστηριότητα.
Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών βελτιώνει τη μικροβιακή σύνθεση στο έντερο, ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διαταράσσουν τη μικροβιακή ισορροπία. Όταν υπάρχει ανισορροπία στα μικρόβια στο έντερο σας, μπορεί να προκληθεί διαπερατότητα των εντέρων, αφήνοντας μεγάλα μόρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα μόρια μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η πρόσφατη δοκιμή SMILES ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο κοινωνική υποστήριξη.
Τα στοιχεία για τη διατροφική ψυχιατρική υποδηλώνουν ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν διατροφικές συμβουλές για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης.