Ζήσης Ψάλλας

Επιστήμονες από το University of Southern California, στις ΗΠΑ, και το IFOM Cancer Institute, στο Μιλάνο, διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, ενώ η νηστεία παραμένει μια πρόκληση για τους καρκινοπαθείς, μια ασφαλέστερη και πιο εφικτή επιλογή είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με βάση τα φυτά, που κάνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται σαν να νηστεύει το σώμα. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία χαμηλής τοξικότητας που μιμείται τη νηστεία συν τη βιταμίνη C έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει πιο τοξικές θεραπείες.

Τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών σχετικά με τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου με χρήση βιταμίνης C έδωσαν ανάμικτα αποτελέσματα. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, αρχίζουν να δείχνουν κάποια αποτελεσματικότητα, ειδικά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία.

Σε αυτήν τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα ήθελε να μάθει εάν μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία θα μπορούσε να ενισχύσει τη δράση της κατά των καρκινικών όγκων μαζί με βιταμίνη C υψηλής δοσολογίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που δεν θα ήταν βιώσιμο για τα καρκινικά κύτταρα αλλά θα ήταν ασφαλές για φυσιολογικά κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτό το ισχυρό αποτέλεσμα μόνο σε καρκινικά κύτταρα που είχαν μεταλλάξεις οι οποίες θεωρούνται ως ένας από τους πιο απαιτητικούς στόχους στην έρευνα για τον καρκίνο. Αυτές οι μεταλλάξεις, στο γονίδιο KRAS, σηματοδοτούν ότι το σώμα αντιστέκεται στις περισσότερες θεραπείες καταπολέμησης του καρκίνου και μειώνουν το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς. Οι μεταλλάξεις KRAS εμφανίζονται περίπου στο ένα τέταρτο όλων των ανθρώπινων καρκίνων και και στους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι η νηστεία η μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία επιβραδύνουν την πρόοδο του καρκίνου και καθιστούν τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική στα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντας παράλληλα τα φυσιολογικά κύτταρα από παρενέργειες που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία. Ο συνδυασμός με βιταμίνη C ενισχύει την αντικαρκινική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του μαστού και μελάνωμα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης