Βαθιά ψυχολογικά τραύματα στον παλαιστινιακό λαό έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το 2009, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet.

Η επίθεση αυτή, που διήρκεσε από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου του 2009, στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ερευνητές της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον Νιβίν Αμπού-Ρμεϊλέχ του Πανεπιστημίου Μπιρζέιτ στη Δυτική Όχθη, το 85% των ερωτηθέντων στη Γάζα εξέφρασε συναισθήματα ανασφάλειας και μέτριες ή έντονες φοβίες και το 49% έκανε λόγο για μέτριο ή αυξημένο άγχος.

Η έρευνα έγινε σε περίπου 18.000 άτομα 3.000 οικογενειών της Γάζας, έξι μήνες μετά την επίθεση. Το 72% των οικογενειών αυτών εξαρτάται από τη βοήθεια σε τρόφιμα, ενώ το 33% των κατοικιών των οικογενειών αυτών καταστράφηκε ή υπέστη ζημιές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη για την κατάσταση της υγείας των Παλαιστινίων τον Μάρτιο στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ. Η έρευνα δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ιατρικά προβλήματα στα κατεχόμενα εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης