Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους στην Αϊτή, ανακοίνωσε την Παρασκευή η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα προσοχή όσον αφορά τις προβλέψεις καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για την πλειοψηφία των φτωχών κατοίκων.
“Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, προβλέπουμε περίπου 2.000 θανάτους, αλλά παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης μπορούμε να πάρουμε αυτές τις προβλέψεις και να τις πολλαπλασιάσουμε επί πέντε, επί δέκα”, ανακοίνωσε ο Αϊτινός επιδημιολόγος Πάτρικ Ντέλι. “Και σε ένα καταστροφικό περιβάλλον, μπορεί να ξεπεράσουμε τους 20.000 θανάτους”, πρόσθεσε κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση της Αϊτής.
Με πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η Αϊτή είναι μόλις στην αρχή της πανδημίας Covid-19, με συνολικά 72 επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα και 5 καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Πιθανά μέτρα περιορισμού στο σπίτι, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Ιταλία και τη Γαλλία, θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα της Καραϊβικής γιατί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων εξαρτάται καθημερινά από την άτυπη οικονομία για να επιβιώσει.
Καθώς το ιατρικό σύστημα της χώρας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μαζική συρροή ασθενών, το δίλημμα των Αρχών της Αϊτής είναι συνεπώς πώς να μειώσει τους κινδύνους μόλυνσης, επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να συνεχίσουν να εργάζονται.
Η βιομηχανία υπεργολαβίας κλωστοϋφαντουργίας, η οποία απασχολεί περίπου 60.000 ανθρώπους στην Αϊτή, έλαβε άδεια να επαναλάβει μερικώς τις δραστηριότητές της τη Δευτέρα έπειτα από ένα μήνα παύσης εργασιών.
Μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στα εργοστάσια, αλλά παρά το χαμηλό ημερομίσθιο (500 γκουρντ ή 4,90 δολάρια ΗΠΑ), η επιστροφή στη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους, επειδή δεν υπάρχει καμιά ασφάλιση ανεργίας στην Αϊτή.
Ακόμη και πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι περισσότερο από το 40% των Αϊτινών χρήζει επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.