Αποκαλυπτικός σε ότι αφορά την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ήταν κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, μίλησε για ένα νέο ελπιδοφόρο φάρμακο αλλά και την συμπεριφορά του ιού στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ έδωσε διαφωτιστικές πληροφορίες, όσον αφορά τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων.
Το νέο φάρμακο
Κατ΄αρχή ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ένα νέο φάρμακο που δίνει ελίδες στην επιστημονική κοινότητα για την καταπολέμηση του ιού.
Πρόκειται για ένα φάρμακο που είναι πιθανό να μειώνει τη βλάβη των πνευμόνων και αναγώρισαν ερευνητές στο Emory, αφού προηγουμένως δοκιμάστηκε σε ποντίκια
Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801 και αναμένονται οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο κ. Τσιόδρας αρκέστηκε να πει για το νέο φάρμακο μόνο ότι θα ενταχθεί στην έναρξη προληπτικής θεραπευτικής αγωγής σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι για παράδειγμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως είπε πρόκειται για ένα νέο αντιικό φάρμακο το οποίο δίνει ελπίδες αναφορικά με το μέλλον που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το συγκεκριμένο φάρμακο θα έχει τη μορφή χαπιού και θα λαμβάνεται από το στόμα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και ο ιός
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη σχέση του κορωνοϊού με την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός σε σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον χάνει εντός 18 ωρών την δύναμή του. Σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον, η ζωή του κορωνοϊού πέφτει στις 6 ώρες. Βάζοντας την παράμετρο φως αλλά και την υγρασία, σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά», δήλωσε.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κορωνοϊού αναμένεται ακόμη. Ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% σε συνθήκες καλού καιρού.
Σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών
Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης κλιματιστικών μονάδων, αναφέροντας πως η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας εξέδωσε χθες εγκύκλιο για τον τρόπο λειτουργίας τους. Τόνισε πως, αυτές καθαυτές οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση από άτομα που είναι ήδη φορείς.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για τις μονάδες οικιακού τύπου, καλό είναι όπου είναι εφικτό είναι καλό να τίθενται εκτός λειτουργίας ή να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες επί 7 ημέρες, με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού και η αλλαγή και καθαρισμός των φίλτρων πρέπει να γίνονται με παράλληλη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Με όπλο την τήρηση της απόστασης
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επέμεινε στα «όπλα» που διαθέτουμε σήμερα ενάντια στον ιό: «Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.
Τέλος, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι, λέγοντας ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική. «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους.