Η Homo Digitalis, η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη ψηφιακή εποχή, δημοσίευσε τη θεματική της μελέτη με θέμα «COVID-19 & Ψηφιακά Δικαιώματα στην Ελλάδα».
Σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια συγκυρία, τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του COVID-19. Ωστόσο ορισμένα από αυτά, εγείρουν σοβαρά ζητήματα δυσανάλογου περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η HomoDigitalisτοποθετείται στη εν λόγω μελέτη, επί σημαντικών θεμάτων που ανακύπτουν – ή δύνανται να ανακύψουν- κατά τη χρήση της τεχνολογίας προς το σκοπό αυτό στη χώρα μας και ειδικότερα εξετάζει:
-Την ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών
-Τη χρήση Drones από τις Αρχές Επιβολής του Νόμου στην Ελλάδα
-Τα εθνικά μέτρα στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης του COVID-19, όπως
-η σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών COVID-19 και
-η αποστολή μηνυμάτων SMS στο 13033 προς λήψη βεβαίωσης μετακίνησης
-Ζητήματα σχετικά με Ψευδείς Ειδήσεις την περίοδο της πανδημίας τις επιπτώσεις αυτών στην ελευθερία της έκφρασης
Η μελέτη συντάχθηκε εθελοντικά από ομάδα επαγγελματιών και επιστημόνων, μέλη της Homo Digitalis και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή και περιγραφική,συνοδευόμενη από παραδείγματα και απεικόνιση όπου είναι δυνατόν, προκειμένου το περιεχόμενο να γίνεται κατανοητό από όλους.
Αναμφίβολα οι στιγμές που ζει ο πλανήτης είναι πρωτοφανείς, όμως η μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19, δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον άμετρο περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.Η συγκεκριμένη μελέτη έχει στόχο να ωθήσει τον δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση της προώθησης και προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων εν μέσω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωσή, η τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση όλων μας.
Σχετικά με τη Homo Digitalis:
Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 από έξι νέους νομικούς με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης και ανεξάντλητη όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Πλέον, η οργάνωση αριθμεί πάνω από 100 μέλη. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων.
Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες μελέτες δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι το μοναδικό μέλος-παρατηρητής από την Ελλάδα της EDRi (European Digital Rights).
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπό της www.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@homodigitalis.gr
Δείτε ακόμη: