Ισχυρό ράπισμα και σοβαρή προειδοποιητική βολή για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους αλλά και από στελέχη του Μαξίμου η υποχώρηση της κυβέρνησης στην υπόθεση των vouchers και το επίδομα των 600 ευρώ σε επιστήμονες.
Πρόκειται για προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού μετά από τις αποκαλύψεις ως προς την ελαφρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία «στήθηκε» αυτό το πρόγραμμα στήριξης.
Καταδείχτηκε από δημοσιεύματα, ιδιαίτερα της Εφημερίδας των Συντακτών πως τη διαχείριση του προγράμματος τηλεκατάρτησης ανέλαβαν αφενός μη ειδικοί και αρμόδιοι και αφετέρου μη φερέγγυα πρόσωπα και δομές ΙΕΚ και ΚΕΚ ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως πολλοί εκ των εμπλεκομένων είναι πολιτικοί φίλοι του ιδίου του υπουργού Εργασίας.
Εξαιρετικά επιθετική είναι και η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία τοποθετήθηκε και δια της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου η οποία ήδη έχει δημοσιοποιηθεί.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «άδειασμα» του Γιάννη Βρούτση από τον πρωθυπουργό με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά.
Την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις θα λάβουν οι επιστήμονες, ενώ το πρόγραμμα οικονομικής στήριξής του με τηλεκάταρτιση καταργείται. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι:
Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται.
Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του;»
Την απομάκρυνση του υπουργού Εργασίας σε συνέχεια δημοσιεύματος του Documento σχετικά με συγγενική σχέση συμβούλου του με ιδιοκτήτες ΚΕΚ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.
«Δεν έφθαναν οι πρωινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για τις εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που θα πάρουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μάθουν στους επιστήμονες «σκόιλ Ελικίκου», τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει ο υπουργός Εργασίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «τώρα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ, αλλά και συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές».
«Για αυτό και η σπουδή της κυβέρνησης να αξιολογήσει υλικό εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων των ΚΕΚ μέσα σε μία ημέρα και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, χωρίς μεσάζοντες, των επιστημόνων μέσω ΕΣΠΑ», επισημαίνει και καταλήγει:
«Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του και να ακυρώσει αυτό το φιάσκο για τους επιστήμονες;».
Αχτσιόγλου: Τέσσερα σημεία για το κυβερνητικό φιάσκο της τηλεκατάρτισης
Τέσσερα σημεία για το κυβερνητικό φιάσκο της τηλεκατάρτισης επισημαίνει σε δήλωση της η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αποδομεί τους ισχυρισμούς Βρούτση για την αναγκαιότητα τηλεκατάρτισης προκειμένου να δωθεί η στήριξη στους επιστήμονες της χώρας.
Ειδικότερα:
«1. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.
powered by Rubicon Project
2. Η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ’ τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων. Αυτό το περιεχόμενο του προγράμματος εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας.
3. Οι κραυγές από κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν απλά να κρύψουν την πολιτική ουσία. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων τούς εκθέτει ακόμη περισσότερο.
4. Τι έχουμε όμως ακούσει αυτές τις μέρες στην προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να θολώσουν τα νερά;
α. “Ότι αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις στην πλατφόρμα το πρόγραμμα είναι μια χαρά”.
Το γεγονός ότι έκαναν αιτήσεις φωτίζει το πόσο μεγάλη είναι η οικονομική τους ανάγκη και όχι την ορθή λειτουργία του προγράμματος.
β. “Τα λάθη είναι λίγα και είναι ατομική ευθύνη του καθενός να διαλέξει τον σωστό πάροχο κατάρτισης”.
Τα λάθη είναι ντροπιαστικά, δείχνουν προχειρότητα και απουσία κάθε ελέγχου. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά τις καταγγελίες το υπουργείο αντί να ακυρώσει το πρόγραμμα επιτίθεται στους ελεύθερους επαγγελματίες προσθέτει στην απάτη τον αυταρχισμό και την άρνηση του δημοκρατικού ελέγχου.
γ. “Και οι προηγούμενοι έκαναν καταρτίσεις και έδιναν λεφτά στα ΚΕΚ, οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα”.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν συζητάμε γενικά για την κατάρτιση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά πως τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να ενισχύσει απευθείας με 800 ευρώ τους αυτοαπασχολούμενους, επέλεξε να τους δώσει μόνο 600 ώστε να χαρίσει 80 εκ. σε κέντρα κατάρτισης.
Αυτούς τους πόρους μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.
Σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε για τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ ο κ. Γεωργιάδης σε διάφορες εκπομπές να του ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Η πρόσκληση 110 που ανέφερε εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας στις 21-9-2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30-4-2019, πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε Επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, Κοινωνικούς Εταίρους, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Συνδέσμους Επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, όχι σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Δημοκρατία σημαίνει και έλεγχος. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο που τον υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς για αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων.
Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».