Την εντατικοποίηση των προσπαθειών από πλευράς κοινωνικών εταίρων, ώστε να βρουν κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο νόμος 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)…», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός δέχθηκε σφοδρή κριτική από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε ότι η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, «δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο» και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ.

«Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές. Κάλεσε δε τη Βουλή, «αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, υποστήριξε πως «οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ’ τις κοινωνίες».

ΕΣΕΕ: Βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ δεσμεύθηκε ότι «ο κλάδος των εμπόρων θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο».

«Ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, υπογράμμισε «την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία».

Επιπλέον, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό «προσώπων εμπιστοσύνης» ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι στις θεσμικές διεκδικήσεις.

ΣΕΒ: Επώδυνα μέτρα λόγω αργοπορίας

Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.

Κατηγόρησε, μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα αυτά που πρότεινε εκ των υστέρων να είναι πιο επώδυνα για όλους.

ΟΤΟΕ: Τίθεται συνταγματικό ζήτημα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, Σταύρος Κούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της απαξιώνει τις επικουρικές συντάξεις.

«Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα», επισήμανε ο κ. Κούκος.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λεωνίδας Καραθανάσης, υποστήριξε ότι «δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%».

«Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος – ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης», υποστήριξε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.

«Αντιασφαλιστικό τερατούργημα»

Με αυτή τη φράση περιέγραψε το νομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, ο οποίος υποστήριξε πως «γενικότερα, το κράτος με το νομοσχέδιο, “αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης