Σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές, μία μικρή μειονότητα ασθενών με καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου θα πεθάνει στο μέλλον από την ασθένεια, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν, μόνο το 3% των ασθενών με καρκίνο χάνει τη ζωή του σε διάστημα 10 ετών από τη διάγνωση της νόσου.

Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την Grace Lu-Yao, δείχνουν ότι οι ασθενείς στους οποίους διαγιγνώσκεται καρκίνος του προστάτη σε αρχικό στάδιο δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν θεωρείται πλέον θανατηφόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές περιπτώσεις προστατικού καρκίνου που ανακαλύπτονται με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους πιθανότατα δεν θα προκαλούσαν ποτέ σημαντικό πρόβλημα στον ασθενή, αν είχαν μείνει αδιάγνωστες. Στις περιπτώσεις αυτές, το όφελος από τη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη ή την ακτινοβολία είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με τη σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των θανάτων σε 6,800 ασθενείς, ηλικίας μέχρι 70 ετών, με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είτε υποβλήθηκαν σε χειρουργείο ή ακτινοβολία είτε απλώς παρακολουθήθηκαν χωρίς να υποβληθούν σε καμία θεραπεία, εκτός αν είχαν συμπτώματα εξέλιξης της νόσου. Οι ασθενείς είχαν χαμηλού ή μετρίου κινδύνου καρκίνο του προστάτη με βάση την τιμή του PSA και το Gleason Score της βιοψίας, το οποίο είναι δείκτης της επιθετικότητας του καρκίνου.

Μετά από 8 χρόνια, το 20% των ασθενών που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία αλλά μόνο σε παρακολούθηση είχε χάσει τη ζωή του, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με αυτούς που πέθαναν ενώ είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων δεν ήταν μεγαλύτερος από ό,τι στον υγιή πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους ασθενείς αυτούς, λιγότερο από το 3% είχε χάσει τη ζωή του εξαιτίας του καρκίνου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι από τους ασθενείς με χαμηλού κινδύνου προστατικό καρκίνο μόνο το 2,4% θα πεθάνει από τη νόσο σε διάστημα 10 ετών, αν δεν υποβληθεί σε θεραπεία. Αν και ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο ή ακτινοβολία, εντούτοις η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς που απλώς παρακολουθούνται για τον καρκίνο έχουν συνήθως περισσότερα προβλήματα υγείας. Έτσι οι ερευνητές καταλήγουν ότι η απλή παρακολούθηση μπορεί να εφαρμόζεται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου.

Η Lu-Yao καταλήγει λέγοντας ότι η διάγνωση καρκίνου του προστάτη δεν πρέπει να προκαλεί πανικό στους άνδρες, αλλά να αντιμετωπίζεται σαν μία ευκαιρία να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους, π.χ. με συστηματική άσκηση και βελτίωση της διατροφής τους. Αυτά μπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες μακροζωίας.

Διαβάστε περισσότερα: www.andrologia.gr

Το άρθρο υπογράφει ο Χ. Κυράτσας Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης