Προειδοποίηση στο Ισραήλ απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στη γειτονιά αλ-Μπουστάν της περιοχής Σιλουάν ενεκρίθη από τις ισραηλινές δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα. Ταραχές ξέσπασαν ενόψει της απόφασης αυτής, με δεκάδες τραυματίες αργά την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ αναμένεται να επιστραφεί στους Παλαιστίνιους.

«Ανησυχώ βαθιά από την πρόσφατη εποικιστική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις πρόσφατες ταραχές στη Σιλουάν. Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Οι εβραϊκοί οικισμοί (στις αραβικές συνοικίες) και οι κατεδαφίσεις (παλαιστινιακών) σπιτιών είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, συνιστούν εμπόδιο στην ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη τη λύση των δύο κρατών» προειδοποίησε η Άστον σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών και κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τον ανατολικό της τομέα ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης