Του ανταποκριτή μας, Δημήτρη Μαθέα

Το τρίτο πακέτο-μαμούθ ενίσχυσης των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδοτεί τον μισθό του κάθε εργαζόμενου με $1500 το δεκαπενθήμερο για τους επόμενους έξι μήνες, χωρίς να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η επιδότηση αυτή ισχύει για όλους ανεξαιρέτους, για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη, μερική ή περιστασιακή απασχόληση για τουλάχιστον 12 μήνες, αρκεί να ήταν στο δυναμικό της επιχείρησης την 1η Μαρτίου.

Στόχος της κυβέρνησης Μόρισον είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε πρόκειται να κλείσουν ή ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 30% και για τις μεγαλύτερες περισσότερο από 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο κ. Μόρισον, υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα  «JobKeeper payment», επισημαίνοντας ότι «σχεδιάστηκε ακριβώς για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους».

Το ποσό της επιδότησης του μισθού καλύπτει το 70-80% του μέσου μισθού ενός εργαζόμενου στους κλάδους του τουρισμού, εστίασης και λιανικού εμπορίου, που έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω του κορονοϊού.

Ο Θησαυροφύλακας της Αυστραλιανής Κυβέρνησης Τζόσεφ Φραϊντεμπεργ τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πόλεμο σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Αυτό της υγείας και αυτό της οικονομίας».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα καταβάλλει την επιδότηση στις επιχειρήσεις και εκείνες με τη σειρά τους δεσμεύονται νομικά να την περάσουν στους δικαιούχους- εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μόρισον υπογράμμισε ότι η εφορία έχει τον κατάλληλο μηχανισμό για να ελέγξει ότι «τα χρήματα θα φτάσουν εκεί που πρέπει».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την επιδότηση του μισθού την δικαιούνται ακόμη και αν σε μια οικογένεια εργάζεται ο/η σύντροφος.

Τις ανακοινώσεις για ενίσχυση των εργαζομένων χαιρέτησε η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.
To συνολικό ποσό της κυβερνητικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέρχεται τώρα σε περισσότερα από 320 δισεκατομμύρια δολάρια ή 16,4% του ΑΕΠ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το προηγούμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός κ. Μόρισον εξήγγειλε επίσης το διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας ($1110 το 15θήμερο), την αύξηση των συντάξεων, επιπρόσθετους πόρους για την τρίτη ηλικία, την ενίσχυση των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναστολή δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για έξι μήνες, «πάγωμα» εξώσεων και καταβολή εκτάκτων βοηθημάτων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης