Τα κράτη μέλη της G20 γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία για να «αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του νέου κορονοϊού.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικές τους οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες της G20 διαβεβαίωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να ενισχύουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν ότι «θα το ξεπεράσουμε» αυτό όλοι μαζί, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη», επισήμαναν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου προσθέτουν ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερο κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε, νωρίτερα σήμερα, τις χώρες της G20 να μειώσουν τους δασμούς τους, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι «κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές».

Εξάλλου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε σήμερα, σε μια ανοικτή επιστολή, την ομάδα της G20 να ενεργήσει σύντομα για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημίες στη βιομηχανία αερομεταφορών, που έχει κλονιστεί από την κρίση του κορονοϊού.

«Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την υφήλιο και ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο των συνόρων, που διατάσσουν οι κυβερνήσεις, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στην καταστροφή της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια» γράφει στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι επικεφαλής των κρατών μελών της G20 υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θεωρώντας «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

 

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες της G20 τόνισαν την αφοσίωσή τους στο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να προφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα και να επαναφέρουν την ανάπτυξη.

Σημείωσαν ότι δεσμεύονται για την επίλυση όποιων αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες να συντονιστούν μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης ως απάντηση στην πανδημία.

Το ΔΝΤ ζήτησε από τη G20 να στηρίξει τον διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδοτικής δυνατότητάς του

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 (των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) να στηρίξουν τον διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδοτικής δυνατότητάς του, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 50 δισ. δολάρια, για να ενισχυθεί η αντίδρασή του στην πανδημία του κορονοϊού που αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση το 2020.

Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Καθοδήγησης του Ταμείου για να συζητήσει τα μέτρα που θα πάρει, σύμφωνα με πηγή. Η

Γκεοργκίεβα ζήτησε, επίσης, από τους ηγέτες της G20 να ενισχύσουν την παγκόσμια ρευστότητα μέσω μίας μεγάλης κατανομής Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), όπως και κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, καθώς και να επεκτείνουν τη χρήση διευκολύνσεων, τύπου swaps.

Στη δήλωσή της προς τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η επικεφαλής του Ταμείου επεσήμανε ότι το βάθος της οικονομικής συρρίκνωσης και της ταχύτητας της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τον περιορισμό της πανδημίας και από το «πόσο ισχυρά και συντονισμένα θα είναι τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μας». Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν πληγεί πολύ σκληρά από την κρίση, τις ξαφνικές διακοπές στην οικονομία, τη φυγή κεφαλαίων και, ορισμένες, από τη δραματική πτώση στις τιμές των πρώτων υλών.

«Πρέπει να δράσουμε ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης», ανέφερε στη δήλωσή της. Όπως είπε, οι ηγέτες της G20 έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα για να σώσουν ζωές και να ασφαλίσουν τις οικονομίες τους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να προσφέρουν στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις δαπάνες τους και να επανέλθουν γρήγορα στη δουλειά». Μία τέτοια στήριξη «θα επιταχύνει την τελική ανάκαμψη και θα μας θέσει σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος και την αποδιάρθρωση των εμπορικών ροών», είπε, προσθέτοντας: «Διαφορετικά, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες των εκτεταμένων χρεοκοπιών και απολύσεων».

Η Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το Ταμείο θα διαθέσει έκτακτη χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες με ασθενή συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στην κλιμακούμενη υγειονομική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης