Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας, αφού μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα για την Τρίτη 29 Ιουνίου, ακολουθεί η μάχη της Βουλής για το νομοσχέδιο περί τα εργασιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυναμική της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία της Τρίτης έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις εσωτερικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, το οποίο απειλείται ενδεχομένως με ένα ακόμη γύρο διαγραφών, ελέω ασφαλιστικού.

Η πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, έχει ως βασικό στόχο την ανάκληση των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Την ίδια ώρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα εισαχθεί προς επεξεργασία το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τα συνδικάτα αλλά και το σύνολο των αναλυτών, αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις αλλά δεν θέτει ασφαλιστικές δικλείδες διάσωσης του παραπαίοντος ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΑΔΕΔΥ για παράδειγμα καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν μαζικά στην απεργία, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ αποφάσισαν στο όνομα της κρίσης να καταργήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας».

«Κυβέρνηση-τρόικα δανειστών και εργοδότες προωθούν και υλοποιούν το πιο σκληρό και άδικο πακέτο μέτρων κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες μένουν πάλι στο απυρόβλητο», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Οι απεργιακές τοποθετήσεις του συνόλου των συνδικάτων δεν αποκλείεται να βρουν αρωγούς και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο είναι σαφώς αντιμέτωπο με την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά και με την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση μεταπολιτευτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί φοβούνται νέα ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως στη περίπτωση της ψήφισης του μνημονίου συνεργασία της Ελλάδα με τη τρόικα των δανειστών.

Αν και επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένεται να θέσει δημοσίως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους «πράσινους» βουλευτές, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει μέσω των συνεργατών του ότι εάν υπάρξει έστω και μια διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία, δε θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να έχει «καθαρή εντολή» για την υλοποίηση του μνημονίου.

Προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις, από τη Δευτέρα ξεκίνησε μια προσπάθεια προληπτικού κατευνασμού τόσο με προσωπικές επαφές μελών της κυβέρνησης με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο με την ενημέρωση των βουλευτών στο ΚΤΕ, αλλά και τη έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά

Παράνομη κήρυξε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία που έχουν κηρύξει για την Τρίτη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει το πρωί η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η Ένωση θα στείλει εξώδικο προς το Λιμενικό Σώμα και τον ΟΛΠ προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία αποφασίσθηκε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα παραταχθούν στις πύλες εισόδου και θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους διαθέτουν εισιτήρια.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των δικαστικών λειτουργών αλλά και κατά της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.

«Τα δικαστήρια για άλλη μια φορά τάσσονται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων. Έβγαλαν και πάλι παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία, την οποία έχουν προκηρύξει εκτός από το ΠΑΜΕ η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και υπόλογη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο Περισσός επικρίνει τους δικαστές, λέγοντας ότι «προκαλούν βάναυσα και καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία. Κάθε τίμιος άνθρωπος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το καθεστώς αυθαιρεσίας που επιχειρείται να επιβληθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης