Έπιασε δουλειά από σήμερα η επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ, για να εξετάσει τις νομικές πτυχές της αιματηρής επίθεσης του ισραηλινού στρατού στις 31 Μαΐου στον διεθνή στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια, που προοριζόταν για την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Όφερ Λέφλερ.

Σήμερα στην Ιερουσαλήμ συνεδριάζει για πρώτη φορά η συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και άλλα διαδικαστικά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη, δύο εκ των οποίων είναι ξένοι παρατηρητές και πρόεδρός της είναι ο συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιαακόβ Τιρκέλ. Αποστολή της επιτροπής είναι να αποσαφηνίσει αν είναι έγκυρος,βάσει του διεθνούς δικαίου, ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και η ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου σε διεθνή ύδατα, όπως και οι πράξεις των συμμετεχόντων και των διοργανωτών της ναυτικής αυτής αποστολής.

Οι δύο ξένοι παρατηρητές, οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι ο λόρδος Τρίμπλ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Κεν Ουάτκιν, πρώην αντιεισαγγελέας του καναδικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης