Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας αυξάνεται καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ασία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τώρα σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τώρα που ο ιός έχει εδραιωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας έχει γίνει πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Ενώ η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται στην Κίνα, όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, επιταχύνεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Κορέα έχει τις περισσότερες περιπτώσεις εκτός της Κίνας με περίπου 7.500 λοιμώξεις, ακολουθούμενη στενά από την Ιταλία και το Ιράν, οι οποίες έχουν καταγράψει περισσότερους από 7.000 περιπτώσεις του COVID-19 μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ΗΠΑ, τα περιστατικά ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 560 σε τουλάχιστον 30 πολιτείες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

«Προς το παρόν, μόνο μια χούφτα χώρες δείχνουν σημάδια επιτυχημένου περιορισμού της μετάδοσης», δήλωσε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.

Ο ίδιος είπε ότι το 70% των περισσότερων από 80.000 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Κίνα έχουν θεραπευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, και πρόσθεσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του.

«Η Κίνα θέτει υπό έλεγχο την επιδημία», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης