Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με σημερινή, γραπτή της, απάντηση, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκο, η Επίτροπος Ferreira, αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβάλλει αίτημα για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου ν’ αποζημιωθεί για τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ηφαιστίων».
«Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν καλά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ούτε έχουν δηλώσει ότι σκέπτονται να το πράξουν», υπογραμμίζει, ιδιαίτερα στην απάντηση της η Επίτροπος.
Στην ερώτηση του ο ελληνας ευρωβουλευτής, αφού περιέγραφε το μέγεθος των καταστροφών που έγιναν στην Ελλάδα, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων», ρωτούσε την Κομισιόν, αν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές για την αποκατάσταση όσων υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» στην Ελλάδα.
Ακολουθεί ολόκληρη η αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κ. Ferreira, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (13.2.2020)
«Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ μόνον αφού λάβει και αξιολογήσει σχετικό αίτημα από το οικείο κράτος μέλος.
Τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται από τις εθνικές αρχές του πληγέντος κράτους εντός 12 εβδομάδων από το καταστροφικό συμβάν/φαινόμενο και να καταδεικνύουν ότι οι συνολικές άμεσες ζημίες που προκλήθηκαν από την καταστροφή υπερβαίνουν το σχετικό όριο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, για καταστροφή η οποία χαρακτηρίζεται ως «μείζων» οι συνολικές άμεσες ζημίες πρέπει να υπερβαίνουν το 0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, δηλαδή 1 102 δισ. EUR με τα σημερινά δεδομένα.
Για περιφερειακή καταστροφή, οι ζημίες πρέπει να υπερβαίνουν το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της πληγείσας περιοχής (ή των πληγεισών περιοχών).
Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν καλά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ούτε έχουν δηλώσει ότι σκέπτονται να το πράξουν.
Η στήριξη του Ταμείου Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους των δημόσιων ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Οι ιδιωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε επιχειρήσεις και στον τομέα της γεωργίας, δεν μπορούν να αποζημιωθούν.»