Ένας ηλικιωμένος κινέζος τουρίστας, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό και νοσηλευόταν στη Γαλλία, πέθανε, γεγονός που τον καθιστά το πρώτο θύμα του covid – 19 στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.
Ο 89χρονος Κινέζος που κατέληξε στη Γαλλία είναι “ο πρώτος νεκρός (από τον κοροναϊό) εκτός Ασίας και ο πρώτος στην Ευρώπη”, υπογράμμισε η υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες και η κόρη του, αλλά η κατάστασή της βελτιώνεται. Ο τουρίστας είχε φθάσει στις 16 Ιανουαρίου στη Γαλλία και από τις 25 του περασμένου μήνα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε καραντίνα στην εντατική.
Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού από τα συνολικά 63.851 που υπάρχουν παγκοσμίως. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων σημειώνεται στην Κίνα. Η επιδημία έχει σκοτώσει σχεδόν 1.400 ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αφρική
Aπό την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς προειδοποιήσει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να φέρει τον κόσμο «σε πολύ άσχημη θέση». «Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», τόνισε σε συνέδρια της American Association for the Advancement of Science στο Σιάτλ.
«Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε γι’ αυτή την επιδημία και πολλά που γνωρίζουμε και τα οποία δείχνουν ότι μπορεί να έχει πολύ δραματική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν εξαπλωθεί σε περιοχές όπως στη νότια Αφρική ή τη νότια Ασία», τόνισε. Και πρόσθεσε. «Αν φτάσει αυτή η ασθένεια στην Αφρική θα λάβει πού δραματικότερες διαστάσεις απ’ ό,τι στην Κίνα».
Απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα οι Κινέζοι
Στην Κίνα, οι αρχές απομονώνουν και απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπων παγκοσμίως, όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Στις τράπεζες με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας ή τις υψηλές θερμοκρασίες απολυμαίνονται τα χαρτονομίσματα γιουάν και στη συνέχεια μπαίνουν σε καραντίνα έως και έως 14 ημέρες – ανάλογα με τη σοβαρότητα της εστίας στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από την επανακυκλοφορία τους, όπως δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κορωνοιός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 66.000 ανθρώπους στην Κίνα κι εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές που απολυμαίνουν τους δημόσιους χώρους της χώρας καθώς επίσης προσπαθούν να περιορίσουν τη επαφή μεταξύ των ανθρώπων.
Στη Βρετανία, 200 άτομα που συμμετείχαν σε συνέδριο που διεξήχθη στο κέντρο «QEII Centre», στις 6 Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένας από τους εννέα επιβεβαιωμένους φορείς του κορωνοϊού στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στο συνέδριο «QEII Centre», ένα από τα μεγαλύτερα της βρετανικής πρωτεύουσας στο Γουέστμινστερ.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας απέστειλε επιστολή στους συνέδρους καλώντας τους να μην κάνουν κάτι αν δεν εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά να μείνουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλους ανθρώπους και να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας «NHS» αν εκδηλώσουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα.
Μεταξύ των συνέδρων συμπεριλαμβάνονταν στελέχη του τομέα μεταφορών, μέλη του κοινοβουλίου και διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών μεταφορών, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του «COVID-19» αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία».