Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία δύο 24ωρα υποχωρούν σιγά- σιγά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις πολικές θερμοκρασίες και τα προβλήματα, που παραμένουν.

Βγήκαν τα εκχιονιστικά στα Τρίκαλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιόνι στα ορεινά και χαμηλή θερμοκρασία συνθέτουν την εικόνα του καιρού στο νομό Τρικάλων τις τελευταίες ώρες.

Αυτή την ώρα χιονίζει στην περιοχή της Γκρόπας, ενώ με τη βοήθεια αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία από το 19ο χιλιόμετρο μέχρι το 35ο χιλιόμετρο του δρόμου Τρικάλων- Άρτας.

Η Νομαρχία Τρικάλων έχει ήδη στείλει μέχρι στιγμής τρία εκχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή της Μεσοχώρας, στο τμήμα Χρυσομηλιά-Νεραϊδοχώρι-Τρία Ποτάμια και Καστανιά -Χαλίκι, για να εξασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Από το πρωί αραιές χιονοπτώσεις σημειώνονται στον Χορτιάτη, ενώ σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δρόμου στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, απαιτούνται ακόμη αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που σημειώθηκε από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται για την κίνηση των οχημάτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά, μέσω της Βίγλας και του Βιτσίου, από το 30ο έως το 50ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου και από το 22ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού  Καστοριάς- Αμύνταιου, μέσω Κλεισούρας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται επίσης τα αυτοκίνητα από το το 18ο χλμ. του δρόμου της Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν). Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες και για την κίνηση των αυτοκινήτων προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, από τη Νάουσα. Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

Συνεργεία της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στην «κατάψυξη» όλη η χώρα

Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 14 βαθμούς Κελσίου σημειώθηκε από χθες το πρωί σε πολλές περιοχές. Ο υδράργυρος στην Αθήνα λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έδειχνε 10 °C,  στην Αλεξανδρούπολη 3 °C, στην Αμαλιάδα 9 °C, στην Αμφίκλεια 6 °C, στην Ανδραβίδα 10 °C, στα Ανώγεια 13 °C και στον Άραξο 11 °C.

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας αφού σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία κινήθηκε κάτω από το μηδέν.

Οι 5 χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Καστοριά και στο Νευροκόπι, όπου ο υδράργυρος έδειξε -2 °C,  σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -1 °C και στο Αμύνταιο 0 °C.

Βροχές, χιόνια και μποφόρ και σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας κυρίως τις απογευματινές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα έχουν ένταση 5 έως 7 μποφόρ.

Αναλυτικά, στην Μακεδονία και τη Θράκη θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες τοπικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει ως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες μόνο νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα έχουν ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ λίγες νεφώσεις θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε live εικόνες από όλα τα χιονοδρομικά κέντρα τις χώρας μέσω του http://www.snowreport.gr/ στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.snowreport.gr/snowcam/kaimaktsalan/sarantovrisi.html

 

(Πρώτη ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2008, 00:12)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης