Θάνος Ξυδόπουλος
Η υπερβολική καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους, βρήκε μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες του University College London και δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επιπλέον ήπια φυσική δραστηριότητα 60 λεπτών (όπως περπάτημα ή δουλειές) καθημερινά στην ηλικία των 12 ετών συνδέεται με κατά 10% μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από 4.257 εφήβους, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια διαχρονική έρευνα από τη γέννησή τους. Τα παιδιά φορούσαν επιταχυνσιόμετρα που παρακολουθούσαν την κίνησή τους για τουλάχιστον 10 ώρες επί τρεις ημέρες, στις ηλικίες 12, 14 και 16 ετών. Τα επιταχυνσιόμετρα ανέφεραν εάν το παιδί ασχολείτο με ελαφριά δραστηριότητα (η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περπάτημα ή χόμπι όπως παίζοντας ένα όργανο ή ζωγραφική), ασκήσεις μέτριας έντασης (όπως τρέξιμο ή ποδηλασία) ή αν ήταν καθιστικά
Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ευχαρίστησης και χαμηλή συγκέντρωση, μετρήθηκαν με ερωτηματολόγιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον 60 λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς ημερησίως στις ηλικίες 12, 14 και 16 ετών συσχετίστηκαν με αύξηση της κατάθλιψης κατά 11,1%, 8% ή 10,5%, αντίστοιχα, κατά την ηλικία των 18 ετών. Τα παιδιά με σταθερά καθιστική ζωή και στις τρεις ηλικίες είχαν 28,2% υψηλότερη βαθμολογία κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.
Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες συσχετίσεις μεταξύ μέτριας έως έντονης δραστηριότητας και μειωμένων καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε προγενέστερες ηλικίες αν και τα δεδομένα αυτά ήταν πιο αδύναμα λόγω των χαμηλών επιπέδων δραστηριότητας μιας τέτοιας έντασης (μέσος όρος περίπου 20 λεπτών την ημέρα). Έτσι τα ευρήματα δεν διευκρινίζουν εάν η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα είναι λιγότερο ή περισσότερο ευεργετική από την ελαφριά δραστηριότητα.