Ένα από τα πιο κρίσιμα συνέδρια για τη πολιτική βιωσιμότητα ενός κόμματος εξουσίας, από τη μεταπολίτευση και μετά, ανοίγει τις εργασίες του και αναμένεται να καλύψει το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες τρεις ημέρες.

Το 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα κρίνει εν πολλοίς την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία προσπάθεια να δωθεί προοπτική και ελπίδα σε ένα οργανισμό που αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου βρέθηκε σε ημιθανή κατάσταση, έχοντας υποστεί πολιτική ήττα με το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό που κέρδισε ποτέ σε εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, τόσο στις ομιλίες και τοποθετήσεις, όσο και σε αυτές καθαυτές τις παρουσίες εκείνων που από την ευρύτερη βάση του εκλογικού σώματος – όχι μόνο των νεοδημοκρατών- θεωρούνται πολιτικά «μαύροι» και οικονομικά «ύποπτοι».

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που παραμονές τακτικού συνεδρίου ενός κόμματος εξουσίας, το ερώτημα που τίθεται δεν είναι μόνο ποιες απόψεις θα εκφραστούν, αλλά ποιά θα είναι η αντίδραση των συνέδρων προς σε αυτούς που θα εμφανιστούν και ενδεχομένως θα λάβουν το λόγο.

Για τη βάση της Νέας Δημοκρατίας το 8ο συνέδριο θέσεων και αρχών είναι η απαρχή μιάς νέας εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την ελπίδα οικοδόμησης μιας νέας «Νέας Δημοκρατίας» προσπαθεί να προσδώσει ουσιαστική βάση ο Αντώνης Σαμαράς με τον αποκλεισμό, από τη λίστα των συνέδρων, των Θοδωρή Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη.

Είναι μια κίνηση τακτικισμού του νεοδημοκράτη αρχηγού ή μια πραγματικά οριστική ρήξη με πρόσωπα και καταστάσεις του πρόσφατου ένοχου παρελθόντος του κόμματος;

Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό και καλείται το συνέδριο να δώσει σαφή απάντηση καθώς την ώρα που στον Βουλγαράκη κλείνεται ερμητικά η πόρτα- για τον Ρουσόπουλο δεν τίθεται ζήτημα καθώς ο ίδιος έχει αποσυρθεί από τα κοινά- σε άλλους η πόρτα του συνεδρίου και του κόμματος είναι ακόμη ανοιχτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα πρώην κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής και ορισμένοι χαρακτηρίστηκαν ακόμη και «βαρίδια» από τους «προεδρικούς», όπως οι Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Β. Μαγγίνας, Σ. Τσιτουρίδης και Μ. Λιάπης θα βρεθούν- ίσως όχι όλοι- στο γυμναστήριο του Φαλήρου.

Επισήμως πάντως δεν έχουν αποκλειστεί από το συνέδριο. Θα υπάρξει αυτό που λέμε πολιτικό ξεκαθάρισμα ή απλώς με ευχολόγια θα επιχειρηθεί η νέα αρχή.

Η βάση του κόμματος που θα εκπροσωπηθεί δεόντως στο κλειστό γυμναστήριο του Φαλήρου είναι προφανές ότι θα ζητήσει να καθαρίσει το τοπίο και οι ενοχικές καταστάσεις να δώσουν τη θέση τους στις ανοιχτές διαδικασίες με ενδεχόμενη πολιτική προσωπικών απωλειών δηλαδή διαγραφές όσων έβλαψαν το προφίλ της παράταξης και την οδήγησαν στην εκκωφαντική ήττα.

Ουσιαστικά δεν αποκλείεται κάποιοι να ζητήσουν το γυμναστήριο του Ταε Κβο Ντο να μετατραπεί σε πολιτική αρένα όπου θα «φαγωθούν» αυτοί που προκάλεσαν.Ενδεχομένως δηλαδή να απαιτήσουν ξεκάθαρη πολιτική εκκαθάρισης του κόμματος από βαρόνους βαρονίες και εξαπτέρυγα., όπως έχει πει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα που ζητά απάντηση το προσεχές τριήμερο είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ανοίξει το στόμα του για πρώτη φορά εδώ και καιρό απαντώντας για όλα και σε όλους. Ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών προχώρησε σε μία αναπάντεχη για πολλούς επίθεση φιλίας προς τον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί διερωτήθηκαν αν αυτή η επίθεση είναι αποτέλεσμα εσωτερικών συσχετισμών.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια Πολυκατοικία, αλλά οριζόντια ιδιοκτησία» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον των σχέσεων εντός της Δεξιάς παράταξης, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και του κομματικού οργανισμού που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ορισμένοι πιστεύουν πως μετά το συνέδριο η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει. Άλλοι εκτιμούν πώς μετά το συνέδριο η κατάσταση εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας θα εξακολουθήσει να είναι συγκεχυμένη. Όσο για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο χαρακτήρισε ως πολιτικά «χαζό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα αποχώρησης στελεχών ή βουλευτών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Όλα λοιπόν καταδεικνύουν πώς αυτό το συνέδριο θα είναι, προφανώς, περισσότερο κομβικό και από εκείνο της Χαλκιδικής για το χειρότερο ή το καλύτερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης