Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από πέντε διαφορετικές κινήσεις άμεσης ή έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων ζήτησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τους θεσμούς στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

Ο υπουργός μάλιστα παρέδωσε στους θεσμούς αναλυτικά κείμενα της ελληνικής κυβέρνησης με τις θέσεις της για τον τρόπο με τον οποίο ζητά να προχωρήσει στις τρεις από τις πέντε συνολικά αλλαγές οι οποίες θεωρεί ότι πρέπει να δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ είναι:

-Αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις

-Δικαίωμα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος. Για το θέμα αυτό, ήδη για το 2019 υπάρχει συμφωνία αναφορά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Διεκδίκηση 200 εκατ. ευρώ δαπανών στις οποίες προέβη η Ελλάδα λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ζητείται να μην προσμετρούνται στον προϋπολογισμό ούτως ώστε να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, προωθεί τις θέσεις της για τους στόχους, οι οποίοι θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα και για τους οποίους ενημερώθηκαν σήμερα οι θεσμοί.

Πρόκειται για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά αλλά και για τη μείωση-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πέντε παραπάνω ελληνικά αιτήματα, ενδεχομένως να αξιολογηθούν ανεξάρτητα από τους θεσμούς ή και να αποφασισθούν συνδυαστικά, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. και τούτο γιατί συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που πρέπει να εκπονήσουν οι θεσμοί.

Αυτό που είναι σαφές για την κυβέρνηση, εξηγεί η ίδια πηγή, είναι ότι ζητά μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Σήμερα, συζητήθηκε το δημοσιονομικό πεδίο καθώς και ζητήματα της ΑΑΔΕ και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αύριο, στο τραπέζι τίθεται, μεταξύ άλλων, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένας γύρος συνολικής αποτίμησης και οι θεσμοί αποχωρούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, ενώ τίθενται επί τάπητος τα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Δεν τέθηκε από τους θεσμούς κάποια ένσταση αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό. Όσον αφορά τον νέο κύκλο παροχών του 2020 που προωθεί η κυβέρνηση, θεωρείται ότι ασφαλής εικόνα θα υπάρχει περί τον Απρίλιο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ αποφασίσθηκε ότι πλέον θα διαμορφώνεται με βάση ετήσιους στόχους. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το ταχύτερο δυνατόν νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, με ειδικό κεφάλαιο για τη λειτουργία της ΣΕΚ.

Επίσης, στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές, ενώ στο θέμα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες τονίστηκε ότι ο ρυθμός είναι καλός με εξαίρεση τα χρέη του ΕΦΚΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης