«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», χαρακτήρισε τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ η Ελληνική Λύση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για άνευ όρων παράδοση και δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση της στην Ολομέλεια.
Όπως ανέφερε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσε να ήταν ένα από τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, όπου όμως τελικά η Ελλάδα πήρε σχεδόν το τίποτα.
«Δώσαμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε. Και γη και ύδωρ. Στις βάσεις ειδικά το τερματίσαμε. Καλά κάναμε. Αλλά έπρεπε να έχουμε πάρει και κάτι. Για παράδειγμα, μια ανοιχτή τοποθέτηση στήριξης των ΗΠΑ στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντί γι’ αυτό, ο κ. Τραμπ μάς τίμησε σε live μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι φίλος του και μάλιστα καλός του φίλος», σημείωσε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. «Για ποιο λόγο, κύριε υπουργέ, να λέμε ότι είμαστε δεδομένοι; Για ποιο λόγο να επιμένουμε σήμερα, με τις εξελίξεις που υπάρχουν, σε μονοπολικές σχέσεις;», είπε ο κ. Χήτας και τόνισε ότι η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να λειτουργεί και να διατηρεί στρατιωτικές και βοηθητικές λειτουργίες, εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο βουλευτής έκανε λόγο για καταχρηστικούς όρους της συμφωνίας, που στην ουσία την καθιστούν και επικίνδυνη κατά την εφαρμογή της. «Κάθε στρατιωτική βάση θα μοιράζεται μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων και θα έχει διπλή διοίκηση. Θα έχουμε διπλή διοίκηση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η σημαία των ΗΠΑ δύναται να αναρτάται και να κυματίζει μαζί με την ελληνική σημαία στο ίδιο ύψος. Κοινώς κάνουμε τα στρατόπεδά μας μεγαλύτερο στόχο, απ’ ό,τι είναι ήδη», επισήμανε και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν υπάρξουν αντίποινα από τρομοκράτες και τζιχαντιστές, για όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή.