Λίγο μετά την έξοδο στις αίθουσες της επιτυχημένης κωμωδίας “Βασιλιάδες της Μυκόνου”, ο ομογενής σκηνοθέτης της, Πίτερ Ανδρικίδης φαίνεται πως ήδη σχεδιάζει το νέο του σκηνοθετικό βήμα. Και μάλιστα πρόκεται για μία ταινία που θα αναφέρεται στο πιο σημαντικό κεφάλαιο της αυστραλιανής ιστορίας.

Θέμα της ταινίας του θα είναι ο Τζον Σίμπσον, ένας φαντάρος που έγινε θρύλος. Ο Σίμπσον υπηρέτησε στην Καλλίπολη, στο σώμα νοσοκόμων, ως τραυματιοφορέας. Όπως έλεγαν οι επιζήσαντες της σφαγής, ήταν δύσκολο να μεταφερθούν τραυματίες με φορεία στα βουνά και στους λόφους, και ο Σίμπσον παρά τις διαταγές των ανωτέρων του, χρησιμοποίησε ένα γάιδαρο, με το όνομα Ντάφι, για να τον βοηθήσει να μεταφέρει τους πληγωμένους στρατιώτες σε ασφαλές μέρος. Μέρα και νύχτα, κάθε ώρα, διακινδύνευε τη ζωή του για να πηγαίνει μεταξύ του πεδίου μάχης και του στρατοπέδου, στην παραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σίμπσον έφτασε στην Καλλίπολη στις 25 Απριλίου 1915. Σκοτώθηκε μόλις τέσσερις εβδομάδες αργότερα, από εχθρικά πολυβόλα. Φαντάροι στο στρατόπεδο της παραλίας παρακολουθούσαν με σιωπηλή θλίψη, καθώς ο γαίδαρος Ντάφι μετέφερε ακόμα έναν τραυματισμένο στρατιώτη προς την παραλία, χωρίς το νεαρό αφεντικό του δίπλα του.

Αυτή την ιστορία θα επιχειρήσει να κινηματογραφήσει ο, ομογενής σκηνοθέτης, Πίτερ Ανδρικίδης και μέσω αυτής θα αναφερθεί και στην εκστρατεία της Καλλίπολης, που έχει καθιερωθεί ως εθνική αργία στην Αυστραλία (Anzac Day). Πήρε το όνομα “Ημέρα Ανζάκ” (Anzac) από το Σώμα του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Στρατού.

πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης