Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αρνήθηκε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο χθες Τετάρτη ερωτηθείς για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό, στη συντριπτική πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί.
Όταν ερωτήθηκε από τον Τύπο στην Οτάβα εάν αποκλείει κατηγορηματικά την πιθανότητα το Boeing 737 NG της εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA) να καταρρίφθηκε, ο Τριντό αποκρίθηκε «δεν μπορώ».
«Είναι επικίνδυνο να κάνουμε υποθέσεις για τα πιθανά αίτια» του πολύνεκρου δυστυχήματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.
«Συνέβη κάτι πολύ ασυνήθιστο» στο αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, παρατήρησε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά Μαρκ Γκαρνό.
«Κάτι ξαφνικό», πρόσθεσε ο Γκαρνό, που πάντως επίσης τόνισε πως δεν θέλει να κάνει υποθέσεις για τα αίτια του δυστυχήματος.
Την έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ εντέλλονται να διενεργήσουν οι Αρχές του Ιράν, βάσει της Σύμβασης του Σικάγου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Σύμβαση προβλέπει επίσης ότι το κράτος που σχεδίασε και κατασκεύασε το αεροσκάφος (εν προκειμένω οι ΗΠΑ) και το κράτος που το εκμεταλλευόταν (η Ουκρανία) έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν το καθένα «διαπιστευμένο αντιπρόσωπο που θα συμμετάσχει στην έρευνα».
Η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) ανέφερε από την πλευρά της ότι δυνάμει της ίδιας σύμβασης και δοθέντος του «γεγονότος ότι έχασαν τη ζωή τους Καναδοί» όρισε έναν ειδικό ο οποίος θα λάβει και θα μελετήσει τα στοιχεία για το δυστύχημα που θα δημοσιοποιήσουν οι ιρανικές αρχές.
Ο Μαρκ Γκαρνό διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές αρχές ήδη αποδέχθηκαν την προσφορά της BST να τους προσφέρει συνδρομή.
Προσέφερε επίσης τη βοήθεια του Καναδά στις ιρανικές αρχές για την καταφόρτωση και την αποκωδικοποίηση των δεδομένων των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ, των συσκευών που καταγράφουν όλες τις παραμέτρους της πτήσης. Η Τεχεράνη έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα αρνηθεί να τα στείλει στους Αμερικανούς. Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.
Πηγές: ΑΠΕ, AFP