Η δημοσιογράφος Shiori Ito ξύπνησε σε δωμάτιο ξενοδοχείου γυμνή και χωρίς να θυμάται τι είχε συμβεί. Μήνυσε τον άνδρα που την είχε πάει εκεί και φέρεται να της είχε επιτεθεί σεξουαλικά. Πρόκειται για υπόθεση που έχει διχάσει την Ιαπωνία. 

Την περασμένη Τετάρτη ενθουσιασμένη η δημοσιογράφος  δήλωσε: “Κερδίσαμε”, κρατώντας ταυτόχρονα banner “νίκης” έξω από το δικαστήριο, προτού προσθέσει: “Η μήνυση των κατηγορούμενων εναντίον μου απορρίφθηκε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νύχτα που άλλαξε τη ζωή της Σιόρι Ιτό για πάντα (ήταν τότε 25 χρόνων) ξεκίνησε όταν με συνάδελφο δημοσιογράφο είχαν πάει σε εστιατόριο σούσι στο Τόκιο.

Το όνομά του Noriyuki Yamaguchi, και είχε γίνει γνωστός στην Ιαπωνία, έχοντας πάρει συνέντευξη από ανώτερους πολιτικούς και είχε  γράψει την βιογραφία για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιτό και ο Γιαμαγκούτσι γνωρίζονταν ελάχιστα. Η Ito αναζητούσε δουλειά και ο Yamaguchi είχε προσφερθεί να συζητήσει μαζί της τις επιλογές που είχε, σε δείπνο. Κατόπιν η μνήμη της έμεινε κενή για αρκετές ώρες. Όταν άνοιξε τα μάτια της, είδε τον Yamaguchi  ξαπλωμένο  πάνω της, γυμνό .

Η Ito κοίταξε τον εαυτό της και συνειδητοποίησε πως και αυτή ήταν γυμνή. Ζήτησε τότε από τον Yamaguchi να σταματήσει. Πώς έφτασε η Σιόρι Ιτό στο ξενοδοχείο; Και γιατί;

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτά τα ερωτήματα απασχολούν στρατιά από δικηγόρους. Έχουν επίσης διχάσει την ιαπωνική κοινωνία.

Η Ito μήνυσε τον άντρα που την είχε οδηγήσει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου ξύπνησε και ελπίζει να αναγκάσει τον Yamaguchi να πληρώσει την αποζημίωση για όσα της έχει προκαλέσει ως αποτέλεσμα του βιασμού.  

Σε πολλές χώρες, κάτι τέτοιο θα ήταν συνηθισμένη υπόθεση. Αλλά στην Ιαπωνία, αποτέλεσε μεγάλο σκάνδαλο.

Στις περισσότερες χώρες, η σεξουαλική επαφή με κάποιον που δεν είναι σε θέση να δώσει συναίνεση   επειδή του έχει χορηγηθεί φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με έρευνα, το 70% των γυναικών στην Ιαπωνία  έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αν και ο σεβασμός είναι υψίστης σημασίας στην ιαπωνική κοινωνία, σχεδόν κάθε γυναίκα έχει μια ιστορία που να λέει για κάποια σεξουαλική επίθεση εναντίον της.

 Στην Ιαπωνία, ωστόσο, δεν είναι αρκετό αυτό για δίκη. Ο Yamaguchi παρέμεινε ατιμώρητος, ενώ  σκούρα σκιά ήταν πλέον πεσμένη πάνω από τη ζωή της Ito.

Ήταν η πρώτη φορά που Γιαπωνέζα είχε κατηγορήσει δημοσίως τον υποτιθέμενο βιαστή της με τέτοιο τρόπο. Αντί να αποδεχτεί το status quo, η Ito επέμενε στα δικαιώματά της.

Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν αποδείξεις από τα ρούχα της Ιτό και εξέτασαν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου.

Τον Ιούνιο του 2015, εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Yamaguchi. Αλλά τότε η αστυνομία ανέτρεψε την απόφαση και η υπόθεση μεταφέρθηκε σε διαφορετικό τμήμα, το οποίο ξεκίνησε εκ νέου την έρευνα.
Τον Ιούλιο του 2016, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταγγελία της Ito, οι εισαγγελείς ανέστειλαν την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να οδηγηθεί ο Yamaguchi στο δικαστήριο.

Η Ιτό, τελικά, δεν είχε τραυματιστεί στο περιστατικό του ξενοδοχείου. Είναι όμως σίγουρη ότι ο Γιαμαγκούτσι είχε ρίξει στο ποτό της κάτι για να την ζαλίσει, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γιαυτό. Ο Yamaguchi, το  αρνείται όσα τον κατηγορεί η  Ito και υποστηρίζει πως ήταν τόσο μεθυσμένη που δεν ήθελε να της επιτρέψει να οδηγήσει μόνη της.

Στις 29 Μαΐου 2017, η Ito υπέβαλε προσφυγή εναντίον του Yamaguchi σε δικαστήριο του Τόκιο. Είχε καταφέρει να βρει δικηγόρους πρόθυμους να εργαστούν με βάση την προμήθεια, ο οποίος είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να αντέξει τις νομικές διαδικασίες.

Η δημόσια σύγκρουση με τον Yamaguchi κατέστρεψε την καριέρα της Ito, η οποία όμως εξακολουθεί να επιμένει να γίνει η δίκη.

«Το κάνω για μένα, αλλά και για τις άλλες γυναίκες», λέει η Ito.

Πηγή: www.spiegel.de/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης