Η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακτοφυλακή της Λιβύης αναχαίτισε φέτος χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης και τους μετήγαγε πίσω στη λιβυκή επικράτεια παρότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο εκεί, τόνισε χθες το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία.
Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο περισσότεροι από 8.600 μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στις λιβυκές ακτές.
Οι μετανάστες στη Λιβύη είναι αντιμέτωποι με δολοφονίες, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απαγωγές και δουλεία από κακοποιά στοιχεία αλλά και στελέχη του λιβυκού μηχανισμού, τόνισε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Η Λιβύη «δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θεωρείται ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση» μεταναστών, πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 284 άμαχοι έχουν σκοτωθεί εφέτος συνεπεία των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη χώρα αυτή, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Η Λιβύη μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία ή στη Μάλτα διά της θαλάσσιας οδού της κεντρικής Μεσογείου.
Μέχρι τον Νοέμβριο σε αυτές τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ έφθασαν περίπου 14.500 μετανάστες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η ροή στην οδό της δυτικής Μεσογείου υποδιπλασιάστηκε σε 25.000.
Αντίθετα οι αφίξεις στην Ελλάδα μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου σχεδόν διπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τις 60.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή [2].
Τουλάχιστον 1.250 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Δεκεμβρίου αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΟΜ.
Μολονότι αυτός είναι ο χαμηλότερος απολογισμός από το 2014, η υπηρεσία αυτή, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπογραμμίζει ότι οι θάνατοι μεταξύ όσων αναχωρούν από τη Λιβύη αυξήθηκε, καθώς οι διακινητές αναλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερα ρίσκα.