Η Ισημερινή Γουινέα διένειμε στις αρχές της εβδομάδας σχέδιο απόφασης στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καλεί να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον της δράσης μισθοφόρων στην Αφρική, χωρίς πάντως να αναφέρεται ονομαστικά σε κάποια χώρα.
Το κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε χθες Τρίτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προτρέπει «όλα τα κράτη μέλη» των Ηνωμένων Εθνών «να υιοθετήσουν νόμους που θα απαγορεύουν στους υπηκόους τους να συμβάλλουν στη στρατολόγηση, τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τη μεταφορά μισθοφόρων ή μαχητών».
Ζητεί επίσης να μη συμμετέχουν στον «σχεδιασμό δραστηριοτήτων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση σε οποιοδήποτε κράτος ή θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών».
Η υποβολή αυτού του κειμένου μάλλον εξέπληξε αρκετές διπλωματικές αντιπροσωπείες, καθώς η Ισημερινή Γουινέα αποχωρεί από το ΣΑ του ΟΗΕ την 31η Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται η διετής παρουσία της σε αυτό με την ιδιότητα του κράτους-μη μόνιμου μέλους. Δεν είναι διόλου «σίγουρο» πως το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε το Μαλάμπο θα έχει συνέχεια, σχολίασε διπλωματική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το σχέδιο απόφασης επικεντρώνεται στο κεντρικό τμήμα της Αφρικής. Υποβλήθηκε ενώ έχει γίνει επανειλημμένα λόγος περί δράσης ρώσων μισθοφόρων στην κεντρική Αφρική και, πιο πρόσφατα, η Ρωσία κατηγορήθηκε πως ενέχεται στην αποστολή ένοπλων στη Λιβύη. Η Μόσχα αρνείται πως φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για αυτό.
Το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του προέδρου Τεόντορο Ομπιάνγκ υπογραμμίζει την «ανησυχία» του ΟΗΕ για «τον κίνδυνο που εγείρει η δράση μισθοφόρων για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ιδιαίτερα για τις μικρές αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά τα κράτη της κεντρικής Αφρικής».
Παράλληλα, καλεί «όλα τα κράτη της κεντρικής Αφρικής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να επιδεικνύουν τη μέγιστη επαγρύπνηση έναντι της απειλής που εγείρεται από τους μισθοφόρους».
Το 2004, οι αρχές της Ισημερινής Γουινέας είχαν υποστηρίξει πως δεκάδες μισθοφόροι ετοιμάζονταν να πάρουν μέρος σε απόπειρα «πραξικοπήματος» που απετράπη, με συντονιστή έναν βρετανό απόστρατο αξιωματικό των σκοτσέζων φρουρών και της SAS, κατόπιν μισθοφόρο, τον Σάιμον Μαν. Ενέπλεξαν επίσης σε αυτή την απόπειρα «πραξικοπήματος» τον επιχειρηματία Μαρκ Θάτσερ, γιο της άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Στον Μαν, που καταδικάστηκε το 2008 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 34 ετών για την υπόθεση, απονεμήθηκε χάρη από τον πρόεδρο Ομπιάνγκ το 2009 για «ανθρωπιστικούς λόγους».