Στοιχεία από το «εξωτερικό» υποκίνησαν το κύμα ταραχών στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ.

«Δεν θεωρώ ότι συνέβη διεθνική σύγκρουση, διότι ούτε οι Ουζμπέκοι, ούτε οι Κιργίζιοι είχαν λόγους γι’ αυτό», δήλωσε ο Καρίμοφ, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ευθύνη οι δύο λαοί, διότι «τα αιματηρά αυτά γεγονότα οργανώθηκαν από την πλευρά τρίτων δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν σύγκρουση Ουζμπεκιστάν – Κιργιζίας, ο Καρίμοφ είπε ότι «το Ουζμπεκιστάν ποτέ δεν θα εμπλακεί σε παρόμοιες συγκρούσεις στο έδαφος άλλων χωρών και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Έχουμε αρκετές δυνάμεις και εμπειρία, ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με την Κιργιζία».

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με τις δηλώσεις της προσωρινής πολιτικής ηγεσίας του Κιργιστάν, η οποία επέρριψε στον έκπτωτο και εξόριστο πρόεδρο του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, την ευθύνη για την κρίση. Νωρίτερα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «ζυγισμένη και ισορροπημένη» τη θέση του ηγέτη του Ουζμπεκιστάν για τις εξελίξεις στο Κιργιστάν.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την προεδρία του Ουζμπεκιστάν, ο πρόεδρος Καρίμοφ ενημέρωσε την Κλίντον για την κατάσταση στο νότο της Κιργιζίας, στα σύνορα με τη χώρα του και στα στρατόπεδα προσφύγων στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν, ενώ οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις οδούς εξόδου από τη δύσκολη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί και πρωτίστως για την ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση του Κιργιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κιργιστάν, ένα πολύπλοκο μωσαϊκό φατριών και εθνοτικών ομάδων, βρίσκεται σε αναταραχή από τον Απρίλιο και την εξέγερση που οδήγησε στην εκδίωξη του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στη Λευκορωσία.

Αν και ιστορικά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Κιργίζιους και τους Ουζμπέκους είναι ισχυρός, κάτοικοι και παρατηρητές στο Κιργιστάν θεωρούν ότι άνθρωποι του Μπακίγεφ που έμειναν στη χώρα εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων για επανακτήσουν ισχύ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης