Ακολουθώντας τα βήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δοκιμάζουν ήδη μία νέα σειρά προηγμένων υπηρεσιών που υποστηρίζονται από το δίκτυο 5G.

Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου 5GAA που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, η Fiat Chrysler Automobiles παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα οχήματα θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και την τεχνολογία 5G.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίκτυο αυτό θα φέρει συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και σταθερότητας, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, όπως αυτό της προειδοποίησης σταθμευμένου οχήματος και της ανίχνευσης εμπρόσθιας σύγκρουσης.

Η αρχιτεκτονική 5G θα προειδοποιεί τους οδηγούς και για πιθανούς κινδύνους ή δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη διαδρομή που έχουν επιλέξει.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται στο αυτοκίνητο μέσω του δικτύου και το σύστημα Uconnect θα τα επεξεργάζεται ώστε να προειδοποιεί τον οδηγό και να προτείνει πιθανές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η FCA και η Harman (Samsung) πραγματοποίησαν δύο επιδείξεις της τεχνολογίας C-V2V, δηλαδή της ασύρματης επικοινωνίας των οχημάτων και της ανταλλαγής video σε πραγματικό χρόνο.

Για την επίδειξη της τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν δύο Jeep Renegade εφοδιασμένα με το σύστημα Uconnect και κάμερες υψηλής ταχύτητας. Η μετάδοση των δεδομένων έγινε μέσω δικτύου 5G της Vodafone.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης