Με την πλήρη υποστήριξη των τραπεζιτών, φεύγει αύριο για Βρυξέλλες το σχέδιο “Ηρακλής” της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τους τους τραπεζίτες ξεκίνησε στις 5 και ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα, σε κλίμα πλήρους σύμπνοιας και κοινής αποδοχής του σχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθύνοντας σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, το σχέδιο “Ηρακλής” θα αποσταλεί αύριο στην Κομισιόν για τελικές παρατηρήσεις, καθώς επίσης και στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση του σχεδίου από την DGComp ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους.

Το σχέδιο “Ηρακλής” επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Ο “Ηρακλής” στοχεύει στην απαλλαγή των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δις. ευρώ, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα χορηγηθούν στις τράπεζες θα ανέρχονται σε 9 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως στον “Ηρακλής”, αποφαινόμενη ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλ. όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία υπό τους όρους της αγοράς Αυτό εξασφαλίζεται ιδίως με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Πρώτον, ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης των τίτλων που πωλεί ο φορέας τιτλοποίησης. Ένας εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα καθορίζει τη διαβάθμιση του τμήματος ανώτερης εξασφάλισης.

-Δεύτερον, η κρατική εγγύηση για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.

-Τρίτον, η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.  Το τέλος εγγύησης θα βασίζεται σε δείκτη αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο όταν χορηγεί την εγγύηση. Τούτο σημαίνει ότι το καταβαλλόμενο τέλος εγγύησης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τη διάρκεια του ανοίγματος του κράτους.

Η εν λόγω διάρθρωση των τελών, καθώς και ο διορισμός εξωτερικού διαχειριστή, αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πιθανότητας ανάκτησής τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης