Μετά το πολιτικό άσυλο που ζήτησε και σχεδόν δύο 24ωρα μετά την παραίτησή του από το αξίωμα, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες αναχώρησε αεροπορικώς τα ξημερώματα της Τρίτης για το Μεξικό. Ο ανώτατος άρχοντας άφησε πίσω του μία τεταμένη στο εσωτερικό της χώρας κατάσταση, η οποία ενδέχεται να μετατραπεί σε εμφύλιο, ενώ την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις από κοινού με την αστυνομία διεξάγουν επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν από την αναχώρησή του, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας έστειλε μήνυμα στους Βολιβιανούς μέσω Twitter, λέγοντάς τους ότι θα επιστρέψει πιο δυνατός, αν και ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. «Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό… Με πονά που φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια» έγραψε ο ίδιος στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα βολιβιανά ΜΜΕ, το μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία), προπύργιο του πρώτου αυτόχθονα που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, έπειτα από μια στάση στη Λίμα του Περού για ανεφοδιασμό, όπως επιβεβαίωσε η περουβιανή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας» ανέφερε μέσω Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δύο χέρια τη μεξικανική σημαία.

Αντίπαλός του ο υποκινητής της εξέγερσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 60χρονος πολιτικός θεωρεί κύριο υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στη Βολιβία τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους. Ο Μοράλες είναι πεπεισμένος ότι ο ηγέτης της είναι ο άνθρωπος που υποκινεί τους διαδηλωτές εδώ και τρεις εβδομάδες οι οποίοι κινούνται εναντίον του και τελικά συνωμότησαν για την ανατροπή του.

«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είμαι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους» ανέφερε μέσω Twitter ο Έβο Μοράλες.

Εκτός από τον ίδιο, παραιτήθηκαν επίσης: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά το κενό που προκλήθηκε στην εξουσία της Βολιβίας, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε  ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου».

Τεταμένο κλίμα

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λα Πας Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός», καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».

Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον των «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας» ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.

Ηγέτες και οργανώσεις καταδικάζουν ως πραξικόπημα την πτώση του Έβο Μοράλες στη Βολιβία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κούβας έσπευσε να αποδοκιμάσει το πραξικόπημα, καθώς ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel προέτρεψε να «κινηθεί ο κόσμος για τη ζωή και την ελευθερία του Έβο».

Πολλοί ηγέτες και οργανώσεις εξέφρασαν την Κυριακή την αλληλεγγύη τους με τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες και καταδίκασαν έντονα το δεξιό πραξικόπημα που ανάγκασε τον Μοράλες να παραιτηθεί.

«Μόλις άκουσα ότι υπήρξε πραξικόπημα στη Βολιβία και ότι ο σύντροφος Έβο αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Λατινική Αμερική έχει οικονομική ελίτ που δεν ξέρει πώς να ζει με τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη των φτωχότερων» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του κόμματος των εργαζομένων (PT) της Βραζιλίας, Λουίζ Ίνατσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Το ιστορικό μήνυμα του Βραζιλιάνου ηγέτη επανελήφθη από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλας Μαντούρο, ο οποίος «καταδίκασε κατηγορηματικά το ολοκληρωμένο πραξικόπημα κατά του αδελφού προέδρου Έβο», προσθέτοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα του κόσμου δηλώνουν την κινητοποίηση για να απαιτήσουν τη διατήρηση της ζωής οι Βόρειοι Ιθαγενείς άνθρωποι θύματα του ρατσισμού».

Η κυβέρνηση της Κούβας έσπευσε επίσης να απορρίψει το πραξικόπημα, καθώς ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel προέτρεψε τον κόσμο να κινητοποιήσει για τη ζωή και την ελευθερία του Έβο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador επαίνεσε την απόφαση του Μοράλες να θέσει πρώτα τον λαό στην εντολή του.

 Αυτά συμβαίνουν καθώς ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή, αφού οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας τον κάλεσαν για αυτό έπειτα από εβδομάδες αναταραχής και βίας κατά της εκλογικής νίκης του στις 20 Οκτωβρίου. Κάτι που η κυβέρνησή του το αποκάλεσε πραξικόπημα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης