Πλήθος ενημερωτικών εκστρατειών βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με στόχο να παρακινηθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, τόσο για την εποχική γρίπη όσο και για τα υπόλοιπα νοσήματα που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής συνείδησης αποτελεί μείζον θέμα για την ανοσοποίηση του πληθυσμού και την καλύτερη απάντηση στις αντιεπιστημονικές απόψεις του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. 

Γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε χρόνο οι στόχοι που θέτει η Πολιτεία είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το υπουργείο Υγείας δίνει την «αιγίδα» του στις ενημερωτικές εκστρατείες που πραγματοποιούν οι φορείς. Στην πράξη, όμως, οι εμβολιασμοί δεν έχουν καμία υποστήριξη από το υπουργείο Υγείας, αφού δεν υπάρχουν ειδικά κονδύλια για τα εμβόλια, ούτε προβλέπεται αύξηση στη χρηματοδότηση ανάλογη με την αύξηση των εμβολιασμών.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δαπάνη για τα εμβόλια παραμένει ακόμα στον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου. Η στρεβλή κληρονομιά των μνημονίων φαίνεται πως δεν απασχολεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού τις ανάγκες των πολιτών θα καλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Φέτος, το clawback θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ μόνο για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ένα στα δύο αποζημιούμενα φάρμακα διατίθεται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα υγείας, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και για τα εμβόλια.  

Καμία κίνηση δεν γίνεται από την κυβέρνηση για επαναφορά της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, ούτε για εξαίρεση των εμβολίων παρά τις αντίστοιχες προεκλογικές δεσμεύσεις. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού, η δαπάνη των εμβολιασμών εντάσσεται στους λογαριασμούς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα, αντίθετα, δεν υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι για την πρόληψη και τους εμβολιασμούς. Τα εμβόλια περιλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παραμένει σταθερή παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν και οι ανάγκες αυξάνονται. Το υπουργείο Υγείας επαναπαύεται στο γεγονός ότι όποια επιπλέον δαπάνη προκύψει για τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το οποίο η Πολιτεία καταρτίζει, θα καλυφθεί από τη δαπάνη του φαρμάκου. Στο τέλος, την υπέρβαση θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι τα εμβόλια να ενταχθούν στα κονδύλια είτε της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, είτε της πρόνοιας, και πάντως να εξαιρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback. Αυτό ορίζουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ. Με τη διαιώνιση της στρεβλής αυτής κατάστασης, οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές στο σύστημα υγείας, στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και στις θέσεις απασχόλησης, τελικά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης