Ο ύπατος εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Κνούτ Βόλεμπεκ, ζήτησε χθες απ’ όλα τα μέλη του Οργανισμού να βοηθήσουν, ώστε να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Κιργιστάν και να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν, μετά από τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Κιργιστάν έχει ακόμα ανάγκη διεθνούς υποστήριξης για να σταθεροποιηθεί η εκεί κατάσταση, δήλωσε ο κ. Βόλεμπεκ σε σύνοδο του Οργανισμού σήμερα στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωπιστική βοήθεια είναι επίσης αναγκαία για τους πολυάριθμους πολίτες που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, πρόσθεσε.

Οι πολυήμερες βιαιότητες μεταξύ των Κιργίζιων και της μειονότητας των Ουζμπέκων στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν έχουν προκαλέσει το θάνατο 191 πολιτών και τον τραυματισμό πάνω από δύο χιλιάδων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει το Κιργιστάν και έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας ο κ. Βόλεμπεκ ζήτησε από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα και από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε να συνδράμει γενναία το Ουζμπεκιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή .

Από τη Μόσχα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ουζμπεκιστάν.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τις ρωσικές αρχές να ενεργήσουν για την ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν, ενώ έγινε γνωστό ότι ήδη έχει αποσταλεί βοήθεια στο Κιργιστάν με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν κυρίως κουβέρτες και τρόφιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης