Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε την απόφαση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα.

Την απόφαση αυτή στήριξε η πλειοψηφία των μελών και μόνο τρεις χώρες ψήφισαν κατά (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ισραήλ). Συνολικά την ενέκριναν 187 χώρες, ενώ η Ουκρανία και η Κολομβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, απείχαν από την ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βραζιλία δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης της στο θέμα επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κομμουνισμός. Πρόεδρος της χώρας είναι ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει ανοικτά αμερικανόφιλος, σπάζοντας τη διπλωματική παράδοση της Βραζιλίας.

«Η επιρροή που ασκεί η Κούβα στις αναπτυσσόμενες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο.

Από τη μεριά της, η Κολομβία δικαιολόγησε την αποχή της λόγω «της εχθρικής στάσης της Κούβας» απέναντί της, κυρίως εξαιτίας «της υποδοχής Κολομβιανών τρομοκρατών στο κουβανέζικο έδαφος», καθώς και «της ενεργής της στήριξης στο τυραννικό και δικτατορικό καθεστώς του (προέδρου της Βενεζουέλας) Νικολάς Μαδούρο, το οποίο αποτελεί απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016 κατά την ψηφοφορία για μια αντίστοιχη απόφαση οι ΗΠΑ απείχαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, μετά την ιστορική προσέγγιση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών χάρη στην πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από το 1959.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης