Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τα ευρωπαϊκά σχέδια για την επιβολή εισφοράς στις τράπεζες, τις οποίες κατηγορεί για την οικονομική κρίση.

«Θα προετοιμαστούμε για τις συνόδους της G20 και της G8, ώστε να μπορέσουμε να πάμε με μια όσο το δυνατόν περισσότερο ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση, που θα καλύπτει επίσης μια τραπεζική εισφορά και μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών» δήλωσε η Merkel πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία και η Γαλλία (…) τάσσονται μάλλον υπέρ του να προσκληθούν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση να πληρώσουν» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αποστάσεις από Βρετανία και Ιρλανδία

Εν τω μεταξύ, αρκετές χώρες της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία, η οποία θα εισαγάγει τη δική της χρηματική επιβάρυνση στις τράπεζες, αντιτίθεται στη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων, ενώ η Ιρλανδία ανησυχεί ότι μια επιπλέον χρέωση στις τράπεζές της θα μπορούσε να επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, είπε: «Εγώ θέλω να προωθηθεί σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που δεν πιστεύουν το ίδιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης