Ζήσης Ψάλλας
Αμερικανοί επιστήμονες από το τμήμα παρασιτικών νόσων του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) αναφέρουν την ιστορία μιας 68χρονης γυναίκας από τη Νεμπράσκα που πέρασε τους χειμώνες της στην κοιλάδας Κάρμελ της Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών της απολάμβανε το τρέξιμο, όταν μια μέρα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, συνέβη κάτι δυσάρεστο. Καθώς ήταν σε ένα μονοπάτι, έτρεξε μέσα από ένα σμήνος μικρών μυγών. “Θυμάται ότι έδιωξε τις μύγες από το πρόσωπό της και τις έβγαλε έξω από το στόμα της”, εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Τον επόμενο μήνα, η γυναίκα είχε ερεθισμό στο δεξί της μάτι και η αιτία της ταλαιπωρίας δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί. Ενώ έπλυνε το μάτι της με νερό της βρύσης, βγήκε ένα διαφανές, στρογγυλό σκουλήκι μήκους περίπου 1,25 εκατοστών. Δεν ήταν το μόνο. Περαιτέρω επιθεώρηση αποκάλυψε ένα άλλο σκουλήκι στο μάτι της (το οποίο ήταν επίσης σε θέση να εξαγάγει) και την επόμενη μέρα επισκέφθηκε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος αλίευσε ένα τρίτο, και της έδωσε αντιβιοτική αλοιφή για τις βακτηριακές λοιμώξεις.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε στην πατρίδα της στη Νεμπράσκα, εξακολουθώντας να αισθάνεται συνεχή ερεθισμό και «αίσθηση ξένου σώματος» και στα δύο μάτια. Μια άλλη εξέταση από οφθαλμίατρο διέγνωσε ήπια αμφίπλευρη θηλώδη επιπεφυκίτιδα, αλλά δεν ήταν σε θέση να ανιχνεύσει επιπλέον σκουλήκια.
Παρόλα αυτά, η ασθενής βρήκε και απομάκρυνε ένα τέταρτο σκουλήκι από το μάτι της λίγο αργότερα και ευτυχώς η επιπεφυκίτιδα επιλύθηκε στη συνέχεια.
Η ανάλυση του σκουληκιού που συλλέχθηκε από την ασθενή επιβεβαίωσε ότι η περίπτωσή της ήταν παρασιτική μόλυνσης του T. gulosa (γνωστό και ως σκουλήκι ματιού των βοοειδών) και αποκάλυψε νέες εκπλήξεις. “Το σκουλήκι αναγνωρίστηκε ως ενήλικο θηλυκό T. gulosa”, έγραψαν οι συγγραφείς. “Αυγά που περιέχουν αναπτυγμένες προνύμφες παρατηρήθηκαν στη μήτρα του, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι ξενιστές για την αναπαραγωγή του T. gulosa”.
Αν έχετε αυτά τα σκουλήκια που στροβιλίζονται γύρω από το μάτι σας, δεν πρέπει να καθυστερήσετε να τα βγάλετε από εκεί, προειδοποιούν οι ερευνητές. “Σε μακροχρόνιες λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται, ο χρόνιος ερεθισμός που προκαλείται από το πέρασμα των ενήλικων σκουληκιών στον κερατοειδή μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα, απώλεια οπτικής οξύτητας ή ακόμα και τύφλωση”, εξηγούν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αναφέρθηκα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.