Νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Πασών των Ρωσιών προοιωνίζεται η δρομολόγηση αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας αλλά και εκείνης του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, η διαδικασία επαναφοράς της Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας στο παλαιό και παραδοσιακό καθεστώς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που ιδρύθηκε από την Άννα Κομνηνή φαίνεται πως ολοκληρώνεται. Η Αρχιεπισκοπή αυτή θα είναι Αυτοκέφαλη. Άλλωστε, προωθείται και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, η οποία μέχρι σήμερα ανήκε στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου του Βελιγραδίου (Σερβίας).

Αυτά υποστηρίζει στο Sputnik πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής Εκκλησίας, ο οποίος αντιτάχθηκε στην αυτοκεφαλία και συντάχθηκε με τις θέσεις και ενέργειες του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ανακινείται το ζήτημα της δημιουργίας Αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Οχρίδας για να δώσει υπόσταση σε μια αυτοκέφαλη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με έδρα τα Σκόπια, αλλά και το θέμα ύπαρξης αρκετών φωνών στο Μαυροβούνιο, που επιθυμούν αυτοκέφαλο και ετοιμάζονται για σχίσμα με τη Σερβική Εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο στόχαστρο ο Πατριάρχης Ειρηναίος που έχει σταθερή στάση κατά της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η αντιπροσωπία που έστειλε το Φανάρι στη Σερβία δείχνει ότι όλα ετοιμάζονται να κινηθούν γρήγορα και ειδικά για τις δύο εκκλησίες που εξαρτώνται από τη Σέρβικη» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημες συνομιλίες με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για το ζήτημα της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας» δήλωσε ο μητροπολίτης Πέταρ από το μοναστήρι του Αγίου Ηλία στο Μαρίοβο του Περλεπέ στη Βόρειο Μακεδονία (Prilep).

«Όλες οι συνομιλίες μέχρι σήμερα είναι ανεπίσημες. Περιμένουμε σύντομα να ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες. Από ανεπίσημες πληροφορίες έχουν μάθει ότι υπάρχει εντολή από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να εξετάσει το ερώτημά μας για την αυτοκέφαλη ”Μακεδονική Εκκλησία” σε μία από τις επόμενες συνεδρίες. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όλα θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μητροπολίτης Πέταρ πιστεύει ότι οι σχέσεις είναι τεταμένες.

«Είναι ευρέως γνωστό ποια είναι η σχέση μεταξύ της ‘Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας’ και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτές οι κακές σχέσεις δεν οφείλονται σε εμάς αλλά στη Σερβική Εκκλησία. Πριν από μερικά χρόνια, κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε να κάνουμε. Έχουμε επίσης στείλει μια επιστολή για να καθορίσουμε ημερομηνία και τόπο, όπου θα συνεχισθούν οι συνομιλίες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συζήτηση για καλές ή κακές σχέσεις» είπε ο μητροπολίτης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε ότι δεν είναι τεταμένες, αφού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τις συνομιλίες με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πληροφορίες από Βαλκανικό Περισκόπιο, Sputnik.gr και pentapostagma.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης