Αποτροπιασμό, θλίψη αλλά και ανησυχία σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η είδηση των 39 ανθρώπων που εντοπίστηκαν νεκροί σε κοντέινερ φορτηγού στο Έσσεξ της Βρετανίας. Τα θύματα της τραγωδίας ήταν από την Κίνα. Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό θέτει και πάλι σε δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της παράνομης μεταφοράς και διακίνησης ανθρώπων από φτωχές και απομονωμένες περιοχές της Κίνας προς τη Δύση.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από τις βρετανικές αρχές η ανάκριση του Βορειοϊρλανδού οδηγού Μο Ρόμπινσον, σε μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης.
Ο 25χρονος Ρόμπινσον είναι το πρόσωπο – κλειδί για τη διαλεύκανσή της, με την αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους στο σπίτι του και σε αυτό των γονιών του, αναζητώντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών Μέσων, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τον θάνατο των 39, βασικός προσανατολισμός των Αρχών είναι η υπόθεση να σχετίζεται με κυκλώματα σωματεμπόρων, «τρέχοντας» παράλληλη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, ασαφής παραμένει ακόμη ο ρόλος του Ρόμπινσον, αφού δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το εάν γνώριζε ότι μετέφερε ανθρώπους, ενώ ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ήταν που ειδοποίησε τις Αρχές.
Όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου των 39 (μεταξύ των οποίων ήταν και ένας ανήλικος) δεν έχει ακόμη απαντηθεί από την αστυνομία αν οφείλεται σε υποθερμία, καθώς οι θερμοκρασίες στην καρότσα του φορτηγού θα μπορούσαν να κυμαίνονται ακόμη και στους -25 βαθμούς Κελσίου, εφόσον ήταν ενεργοποιημένος ο σχετικός διακόπτης.
Το κοντέινερ έφτασε στο Πέρφλιτ του Έσσεξ, στη νότια Αγγλία, προερχόμενο από το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρούγκε.
Η κόκκινη καμπίνα φέρεται πως προερχόταν από την Ιρλανδία. Είχε το σήμα «Ιρλανδία» (“Ireland”) στο παρμπρίζ μαζί με το μήνυμα «Το απόλυτο όνειρο» (“The Ultimate Dream”).
Η μακάβρια ανακάλυψη των πτωμάτων έγινε στη 1.40 π.μ. τοπική ώρα, λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου το κοντέινερ έφθασε στη Βρετανία.
Το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο στο γειτονικό Τίλμπουρι Ντοκς όπου θα διεξαχθεί περαιτέρω εγκληματολογική έρευνα.
Πάντως, μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί μετανάστες έχουν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να εισέλθουν κρυφά στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντίστοιχους τρόπους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, τα κυκλώματα σωματεμπορίας έχουν βρει, τα τελευταία τρία χρόνια, νέους «διαδρόμους» εισόδου στη χώρα, μετά τον αποκλεισμό της διόδου μέσω της Μάγχης.
Το πλέον πολύνεκρο περιστατικό είχε καταγραφεί το 2000, όταν 58 (και πάλι Κινέζοι) μετανάστες είχαν βρεθεί νεκροί από ασφυξία σε εμπορευματοκιβώτιο φορτηγού στο Ντόβερ.
Πιο πρόσφατα, και μετά το ξέσπασμα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, ανάλογα συμβάντα έχουν σημειωθεί:
– Το 2014 όταν ένας Αφγανός μετανάστης είχε βρεθεί νεκρός σε εμπορευματοκιβώτιο πλοίου, πάλι στο Έσσεξ, ενώ 34 συμπατριώτες του είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.
– Το 2015 δύο νεκροί μετανάστες είχαν εντοπιστεί στο Μπράνστον, σε ξύλινο κιβώτιο που είχε σταλεί από την Ιταλία.
– Το 2016 δύο μετανάστες, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, είχαν βρεθεί νεκροί στο Μπάνμπερι και το Κεντ.