Την παρουσίαση του σχεδίου δράσης «20-20-20», που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακά αλλά και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι μπαίνουν οι βάσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Ενδεικτικά, η υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε τις κυριότερες αλλαγές στις ΑΠΕ και είναι οι εξής:

-Σύνδεση αδειοδότησης με εθνικό σχέδιο δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Χρονική και ποσοτική κατανομή τεχνολογιών εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

-Συγχώνευση των διαδικασιών Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) σε μία ενιαία, περιορίζοντας τη διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια).

-Αυστηρές προθεσμίες στη διοίκηση.

-Δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μόνο για ώριμα έργα μετά την ΕΠΟ.

-Δημιουργία προϋποθέσεων για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και πρόσβαση τρίτων στα έργα σύνδεσης. Εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διασυνδέσεων νησιών.

-Ορθολογική τιμολόγηση, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων.

-Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η Πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα.

-Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρους των εσόδων.

-Εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους στη ΓΓΥΠ και τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης ΓΓΥΠ. Προστασία του αγροτικού χαρακτήρα της μείζονος έκτασης. Απαγόρευση στη γη υψηλής παραγωγικότητας στην Αττική.

«Με μια γενναία στροφή προς τις ΑΠΕ και προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας, θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στην προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη η πιο ανεξάρτητη ενεργειακά περιοχή του πλανήτη» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κα Μπιρμπίλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης