Ο πρωθυπουργός του Σουδάν διόρισε επιτροπή η οποία εντέλλεται να διενεργήσει έρευνα για την επιδρομή στον χώρο όπου γινόταν καθιστική διαμαρτυρία τον Ιούνιο, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Άμυνας, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας και οργανώσεις πολιτών εξακολουθούν να απαιτούν δικαιοσύνη.
Η επιτροπή θα έχει ευρείες εξουσίες — θα μπορεί να καλεί αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων, θα διαθέτει πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα, εκθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, ιατρικές γνωματεύσεις και άλλο συναφές υλικό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.
Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα πριν από τη μαζική κινητοποίηση στην οποία έχει καλέσει η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, οι κινητοποιήσεις του οποίου οδήγησαν στην ανατροπή του Όμαρ ελ Μπασίρ τον Απρίλιο. Η Ένωση συνεχίζει να απαιτεί δικαιοσύνη για τους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην καταστολή των πολύμηνων κινητοποιήσεων.
Η οργάνωση χαιρέτισε τον διορισμό της επιτροπής, στην οποία βλέπει το «πρώτο λιθαράκι» προκειμένου να διεξαχθεί «αμερόληπτη έρευνα» που θα επιτρέψει «να αποκαλυφθεί ποιοι ήταν οι δράστες αυτού του εγκλήματος».
Επικεφαλής της επιτροπής αυτής ορίστηκε ο Νάμπιλ Αντίμπ, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα υπόλοιπα μέλη της είναι νομικοί και ανώτεροι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας.
Η καθιστική διαμαρτυρία είχε αρχίσει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ από τον στρατό και την αντικατάστασή του από το αυτοαποκαλούμενο Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους, απαιτώντας από τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία σε πολίτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία την 3η Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην καταστολή πρωτοστάτησε η διαβόητη μονάδα Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Τον Αύγουστο, οργανώσεις που εκπροσωπούσαν το κίνημα διαμαρτυρίας και ο στρατός υπέγραψαν συμφωνία που προέβλεπε τον σχηματισμό 11μελούς υπηρεσιακής, τεχνοκρατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αμπντάλα Χάμντοκ.
Η επιτροπή καλείται να εντοπίσει ποιοι ευθύνονται για την επιχείρηση εναντίον των πολιτών που συμμετείχαν στην καθιστική διαμαρτυρία, αλλά και να εξακριβώσει πόσοι ήταν οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι και ποια ήταν η οικονομική ζημία των πληγέντων, σύμφωνα με το SUNA.
Οι πληροφορίες για τον απολογισμό των θυμάτων της επιχείρησης είναι αντιφατικές. Επιτροπή γιατρών που συνδέεται με το κίνημα διαμαρτυρίας κατήγγειλε ότι σχεδόν 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι αρχές από την πλευρά τους αναγνώρισαν μόνο 87 θανάτους.
Η επιτροπή θεωρητικά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε τρεις μήνες, ωστόσο μπορεί να ζητεί παράταση, κάθε φορά για έναν μήνα, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλει εκθέσεις προόδου. Της δόθηκε η δικαιοδοσία εξάλλου να ζητήσει τεχνική συνδρομή από την Αφρικανική Ένωση, διεθνή οργανισμό ο οποίος διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη συνεχιζόμενη πολιτική μετάβαση στο Σουδάν.
Πηγή: ΑΠΕ