«Με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογείται» η δράση των Βρετανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της Κυριακής, 30 Ιανουαρίου του 1972, όταν σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι κατά την επιχείρηση καταστολής μιας διαδήλωσης στο Λοντονέρι (Βόρεια Ιρλανδία), δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων: «Αυτό που συνέβη την ημέρα της Ματωμένης Κυριακής δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να είχε συμβεί. Ήταν λάθος. Την ευθύνη για το δράμα έχουν οι στρατιώτες που έχασαν τον αυτοέλεγχο τους. Εξ ονόματος της χώρας, αισθάνομαι βαθιά, βαθιά θλίψη. Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Η κυβέρνηση φέρει την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Λοντονέρι, προκάλεσε επευφημίες ενθουσιασμού από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε την ομιλία του αρχηγού της βρετανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παρέμβαση του Ντέιβιντ Κάμερον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα θύματα «δεν δημιουργούσε απειλή θανάτου ούτε υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό». Η «Ματωμένη Κυριακή» ήταν μια τραγωδία και μια καταστροφή για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, τονίζεται στο κείμενο αυτό των 5.000 σελίδων.

Μια προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πολύ γρήγορα μετά τα γεγονότα, είχε απαλλάξει τον βρετανικό στρατό και διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες είχαν απαντήσει σε αυτονομιστές διαδηλωτές μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), και είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης