Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές συμπαρατάσσονται για να επιπλήξουν τον πρόεδρο Τραμπ επειδή εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους στο έλεος της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία« Πηγή Ειρήνης».

Ακόμη και οι στενοί πολιτικοί υποστηρικτές του Τραμπ, όπως οι γερουσιαστές Lindsey Graham και Marco Rubio, καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των Κούρδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα το πρωί, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «The New York Times» Paul Krugman ρώτησε γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε αυτήν την απόφαση:

Paul Krugman @ paulkrugman:
Ο Τραμπ προδίδει απλώς τους Κούρδους επειδή
 «(α) Έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία
  (β) Ο Ερντογάν, ως άγριος αυτοκράτορας, συνηθίζει κάτι τέτοια
  (γ) Του το είπε το αφεντικό του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Εκείνο που ο Krugman δεν έγραψε όμως είναι πως οι ΗΠΑ έχουν προδώσει έως τώρα τους Κούρδους τουλάχιστον οκτώ φορές τα τελευταία 100 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κούρδοι είναι εθνοτική ομάδα περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαβιούν στο σημείο που διασταυρώνονται τα σύνορα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν και του Ιράκ αλλά και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι τέσσερις χώρες στις οποίες ζουν δεν θέλουν να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος.

Οι Κούρδοι αποτελούν τέλειο εργαλείο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για να προκαλούνται προβλήματα σε όποια χώρα η Ουάσινγκτον επιλέξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οκτώ προδοσίες

1) Η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 διέλυσε εντελώς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και διέθεσε ένα τμήμα για πιθανή δημιουργία ενός Κουρδιστάν. Αλλά οι Τούρκοι το αρνήθηκαν, το πολέμησαν και οι ΗΠΑ υποστήριξαν με νέα συνθήκη το 1923, τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη μη ίδρυση κουρδικού κράτους. Η Συνθήκη της Λωζάννης επέτρεψε στους Βρετανούς και στους Γάλλους να κρατήσουν το σημερινό Ιράκ και τη Συρία, αντίστοιχα, για τον εαυτό τους. Αλλά δεν υπήρχε πρόβλεψη για τους Κούρδους.

2) Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ανέλαβαν σταδιακά τον βρετανικό ρόλο ως κύρια αποικιακή δύναμη στη Μέση Ανατολή. Υποστήριξαν (οι Αμερικανοί) τους Ιρακινούς Κούρδους κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Abdel Karim Kassem, ο οποίος κυβερνούσε το Ιράκ από το 1958 έως το 1963, επειδή η Kassem δεν τηρούσε… τις εντολές.

Υποστήριξαν στη συνέχεια ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος του Abdel Karim Kassem το 1963 – το οποίο περιλάμβανε έναν μικρό υποστηρικτικό ρόλο στον νεαρό Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία. Αμέσως σταμάτησε κι η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους και, στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ παρείχαν στη νέα ιρακινή κυβέρνηση βόμβες ναπάλμ για να βομβαρδίσει τους ξεσηκωμένους Κούρδους στον ιρακινό Βορρά.

3) Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η ιρακινή κυβέρνηση είχε μετακινηθεί στην τροχιά της Σοβιετικής Ένωσης. Η κυβέρνηση Νίξον, με επικεφαλής τον Χένρι Κίσιντζερ, προώθησε σχέδιο με το Ιράν (τότε σύμμαχό της, επί Σάχη) να οπλίσει τους Ιρακινούς Κούρδους.

Το σχέδιο δεν προέβλεπε τελική νίκη των Κούρδων (δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Κούρδους στο Ιράν να κάνουν το ίδιο). Ήταν απλώς μια κίνηση για να προκαλέσει αιμορραγία στην ιρακινή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ όμως υπέγραψαν συμφωνίες μεταξύ του Σάχη και του Σαντάμ που περιελάμβαναν τη βοήθεια καθυπόταξης των Κούρδων. Ο ιρακινός στρατός κινήθηκε προς Βορρά και σφαγιάστηκαν χιλιάδες. Οι ΗΠΑ αγνόησαν όλες τις καταγγελίες.

4) Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η ιρακινή κυβέρνηση προχώρησε σε πραγματική γενοκτονία κατά των Κούρδων με τη χρήση χημικών όπλων.

Η διακυβέρνηση του τότε προέδρου Reagan γνώριζε καλά τη χρήση του αερίου σαρίν από τον Σαντάμ, αλλά επειδή τους άρεσε η ζημιά που έκανε ο Σαντάμ στο Ιράν, αντιτάχθηκε στις προσπάθειες του Κογκρέσου να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ.

5) Καθώς οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, ο George H. W. Ο Μπους κάλεσε τον ιρακινό στρατό και τον ιρακινό λαό να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και  να παραμερίσουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Οι Ιρακινοί σιίτες στο νότιο Ιράκ και οι Ιρακινοί Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ τον άκουσαν και προσπάθησαν να κάνουν ό,τι τους είπε.

6) Ωστόσο, οι θάνατοι των Ιρακινών Κούρδων προβάλλονταν τόσο άσχημα στα διεθνή ΜΜΕ, ώστε η κυβέρνηση Μπους αναγκάστηκε να κάνει κάτι. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τελικά αυτό που ξεκίνησε ως βρετανική προσπάθεια προστασίας των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

7) Πριν από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003, δημοσιογράφοι όπως ο Christopher Hitchens είπαν ότι «έπρεπε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους Κούρδους».

8) Με την απόφαση του Τραμπ για νέα σφαγή των Κούρδων, η Αμερική είναι τώρα στην προδοσία Νο8.

Ό, τι κι αν ειπωθεί για τις ενέργειες των ΗΠΑ, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι είναι ασυνεπείς.

Οι Κούρδοι έχουν ένα παλιό, διάσημο ρητό :«Δεν έχουμε φίλους αλλά μόνο τα βουνά». Τώρα περισσότερο από άλλοτε είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι αυτό είναι λάθος.

Με πληροφορίες από: Information Clearing House – theintercept.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης