Με πέντε συντονισμένες επιθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησε η βία στο Κιργιστάν, στη συνέχεια έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το γεγονός αυτό δεν ήταν μια αυθόρμητη σύγκρουση μεταξύ εθνοτήτων, αλλά ότι ήταν σε κάποιο βαθμό ενορχηστρωμένο, στοχευμένο και καλοσχεδιασμένο» δήλωσε εκπρόσωπος της Πιλάι από τη Γενεύη.

«Αρκετές από τις πληροφορίες αυτές δείχνουν ότι τα επεισόδια άρχισαν με πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις στην Ος, στις οποίες συμμετείχαν άνδρες που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα. Φαινόταν ότι επεδίωκαν να προκαλέσουν αντίδραση» δήλωσε.

«Έτσι μπορεί να είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα γεγονότα ήταν, τουλάχιστον αρχικά, μια εθνοτική σύγκρουση. Φαίνεται ότι αρχικά υπήρχαν άλλες επιδιώξεις. Όμως, από τη στιγμή που άρχισαν να εξελίσσονται σε εθνοτικές γραμμές, τότε φυσικά αρχίζεις να έχεις μια σαφή διαχωριστική γραμμή και αντιδράσεις αντιποίνων και γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερα επικίνδυνα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διατυπώσει οποιεσδήποτε άμεσες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων.

«Απόπειρα εθνοκάθαρσης»

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν «απόπειρα εθνοκάθαρσης».

Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων, Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε, επίσης, ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Φόλεμπεκ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση, για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κιργιστάν.

Διαβάστε επίσης:
Δημοψήφισμα εν μέσω αναταραχών, 15 Ιουνίου 2010, 14:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης