Οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν προσχωρήσει στην INSTEX, τον μηχανισμό που έχει συσταθεί για το εμπόριο με το Ιράν, ενώ άλλες δύο πρόκειται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εκτός από τις τρεις χώρες που ξεκίνησαν τη δημιουργία του μηχανισμού -Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο-, άλλα οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να συμμετάσχουν. Ακόμη δύο χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματά τους» δήλωσε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνάντησης της λέσχης Valdai στο Σότσι η Ναταλί Τότσι, βοηθός της Μογκερίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η Tocci δεν ανέφερε ποιες χώρες προσχώρησαν, η Σουηδία και το Βέλγιο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν και η συμμετοχή τους ανακοινώθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. τον Ιούνιο, πέντε μήνες μετά τη δημιουργία της INSTEX.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ιρανός νομοθέτης Mucteba Zunnur είπε ότι η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί να συνεισφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην INSTEX και υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα να επαναλάβει τη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία JCPOA, εάν τα χρήματα είχαν ληφθεί πριν από το τέλος του έτους.

 Η Ε.Ε. δεν είχε επίσημη απάντηση στην αξίωσή της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να «εγκαταλείψουν την ελπίδα τους για τους Ευρωπαίους» την περασμένη εβδομάδα, επειδή δεν εκπλήρωσαν τον ρόλο τους για να διατηρήσουν στη ζωή τη συμφωνία, αφού οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρυσι μονομερώς και επανέλαβαν τις κυρώσεις.

Το Ιράν αποσύρεται σταδιακά από τις διατάξεις της συμφωνίας καθώς οι μήνες περνούν με αυτό που θεωρεί ως ανεπαρκή δράση από τους Ευρωπαίους, αλλά ανακοίνωσε ότι μπορεί να αντιστρέψει την πορεία, αν η Ευρώπη κινητοποιηθεί για να σώσει τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης