Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, οι δυνάμεις της Υεμένης ευθυγραμμίστηκαν με τις δυνάμεις των Houthi που περιόρισαν έπειτα από επίθεση τις ταξιαρχίες στρατιωτών και μισθοφόρων της Σαουδικής Αραβίας.

Τα μέσα ενημέρωσης των Houthi αναφέρουν ότι 2.400 μαχητές συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και αρκετές εκατοντάδες οχήματα κατελήφθησαν. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, 500 Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες των σαουδαραβικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων του στρατού, έχουν συλληφθεί.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι φαίνεται να είναι φτωχοί άνδρες που είχαν προσλάβει οι Σαουδάραβες ως μισθοφόρους. Μόνο μερικοί εξ αυτών φορούσαν στολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γεγονότα συνέβησαν βόρεια του Kitaf κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη και τουλάχιστον σε μέρος της περιοχής Najran του βασιλείου. Την προηγούμενη νύχτα είχαν εκτοξευθεί από την Υεμένη περίπου 10 βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας κατά του αεροδρομίου Al Jadhea της Σ. Αραβίας.

Ο προσωπικός σωματοφύλακας του Σαουδάραβα βασιλιά Salman σκοτώθηκε. Ο επίσημος ισχυρισμός είναι ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια προσωπικής διαμάχης και ο δράστης σκοπευτής είναι επίσης νεκρός.

«Τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω τον θάνατο της προσωπικής φρουράς του βασιλιά Salman, στρατηγού  Abdulaziz Al Faghem με πυροβολισμό» ανέφερε αξιωματούχος.

Ο στρατηγός είχε απολυθεί από τη θέση του πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που καθιστά τον θάνατό του εξαιρετικά ύποπτο.

Τον Al Faghem τον είχαν δει πριν από μερικές ημέρες να περιπλανάται μόνος, ενώ ουδέποτε άφηνε τον βασιλιά και κοιμόταν στο παλάτι όταν εκείνος πήγαινε για ύπνο.

Ο Al Faghem γνώριζε εκ των έσω πολλά «μυστικά», καθώς είχε υπηρετήσει από το 2002 ως προσωπική φρουρά του βασιλιά Αμπντουλάχ. Το γεγονός αυτό τον καθιστούσε «απειλή» για το περιβάλλον του διαδόχου Σαλμάν.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για πολιτική δολοφονία. Όλα συνέβησαν καθώς μαινόταν τεράστια πυρκαγιά στην Τζέντα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Μετά την επίθεση στην εγκατάσταση πετρελαίου, οι Houthi προσέφεραν κατάπαυση του πυρός. Αλλά οι Σαουδάραβες ήθελαν «μερική», πρόταση που απορρίφθηκε από τους Houthi.

Ο πρίγκιπας Mohamed bin Salman μπορεί να είχε απομακρύνει τον σωματοφύλακα του πατέρα του για να μπορέσει πιο εύκολα να πάρει τον θρόνο.

Η πρόσφατη επίθεση της Υεμένης στην εγκατάσταση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και η ήττα που υπέστησαν δύο ταξιαρχίες στρατιωτών του βασιλείου έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στο Ριάντ, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σαλμάν: «Η δολοφονία Χασόγκι ήταν λάθος»

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της χώρας στην Τουρκία στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Αυτό ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα» δήλωσε ο πρίγκιπας Mohammed, 34 ετών, σε συνέντευξη στα «60 λεπτά» που προβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από το cbs news.

 «Ωστόσο, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη ως ηγέτης στη Σαουδική Αραβία, δεδομένου ότι διαπράχθηκε από άτομα που εργάζονται για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Ερωτηθείς αν διέταξε τη δολοφονία του Khashoggi, ο οποίος τον είχε επικρίνει από τις στήλες της εφημερίδας «The Washington Post» ο πρίγκιπας Mohammed απάντησε: «Απολύτως όχι. Η δολοφονία ήταν ένα λάθος».

Πληροφορίες από «Information Clearing House»

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης