Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, απηύθυνε χθες Σάββατο έκκληση να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην υπηρεσία ασύλου του Μεξικού, η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με γεωμετρική αύξηση των αιτήσεων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να εξασφαλίσουν διεθνή προστασία στις ΗΠΑ.

Οι πόροι της υπηρεσίας -της COMAR- δεν επαρκούν, ιδίως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, βάσει της οποίας αποκαταστάθηκε η εφαρμογή μιας πολιτικής της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η οποία υποχρεώνει τους περισσότερους αιτούντες άσυλο να ζητούν προστασία σε κάποια «ασφαλή τρίτη χώρα» μέσω της οποίας ταξίδεψαν για να φθάσουν στην αμερικανική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκράντι επισκέφθηκε τα γραφεία της COMAR στην Ταπατσούλα, στην Πολιτεία Τσιάπας, που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα, μέσω της οποίας διέρχονται χιλιάδες μετανάστες από κράτη της κεντρικής Αμερικής καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

«Η COMAR χρειάζεται περισσότερους πόρους και χώρους για να εργαστεί, διότι η πρόκληση μεγεθύνεται», επισήμανε ο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον εκείνων στους οποίους χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα», συνέχισε ο Ύπατος Αρμοστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η COMAR έλαβε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων πέσος (ή περίπου 930.000 ευρώ) το 2019, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων επτά ετών. Ο προϋπολογισμός της προβλέπεται να αυξηθεί στα 27 εκατομμύρια πέσος το 2020.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντρές Ραμίρες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ανάγκες της κάθε άλλο παρά καλύπτονται με βάση τους διαθέσιμους πόρους, υπολογίζοντας πως χρειάζονται 117 εκατομμύρια πέσος. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αναμένεται να φθάσουν τις 80.000 φέτος, αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Η COMAR βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, που της έχει διαθέσει 112 στελέχη του προσωπικού της και της προσέφερε αρωγή για να ανοίξει τρία νέα γραφεία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης