Βαριές ζημιές που όμως είναι σαφώς περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ΔΕΗ. Το σημαντικότερο όμως πέραν των οικονομικών μεγεθών είναι ότι η έκθεση του ορκωτού ΕΥ, όπως επισήμως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, βγάζει κάθε αστερίσκο που είχε βάλει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και αίρει τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

«Από τις 7 Ιουλίου εργαστήκαμε να αποφύγει η ΔΕΗ την χρεοκοπία, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε επισημαίνοντας τις αλυσιδωτές επιπτώσεις ενός αντίθετου σεναρίου που θα ξεκινούσε με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ και θα έφτανε μέχρι τη χρεοκοπία της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ σύντομα θα βρεθεί σε θετικό έδαφος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της: οι συσσωρευμένες ζημιές βρίσκονται στην πλάτη της ΔΕΗ ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Ξεκινήσαμε καλά, η ΔΕΗ γυρνά σε θετικό έδαφος, μέσα σε δύο μήνες η εταιρεία φεύγει από το φάσμα της χρεωκοπίας, δήλωσε.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε τον άξονα των 5 νέων μέτρων που θα υιοθετήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την οριστική εξυγίανσή της. Αυτά είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

        • Απολιγνιτοποίηση: όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης με τα λεφτά που πληρώνει η ΔΕΗ για τις παλιές λιγνιτικές εάν οι μονάδες έκλειναν και οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνονται κανονικά θα στοίχιζαν λιγότερο
        • Μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: η μορφή και ο τρόπος θα εξειδικευτούν από τον σύμβουλο που θα προσληφθεί
        • Νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το στενό κορσέ των διαδικασιών του δημοσίου που δεν της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στην αγορά
        • Καινούριο business plan για τη ΔΕΗ προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση
        • άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ

Μάλιστα για την απολιγνιτοποίηση ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Νέα Υόρκη όπου τόνισε ότι μέχρι το 2028 δε θα λειτουργεί καμία λιγνιτική μονάδα στη χώρα. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι επαφές με τις τοπικές κοινωνίες της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ώστε η απολιγνιτοποίηση να γίνει με σοβαρότητα και με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να ξεχνιούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι κοινωνικές παράμετροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης